Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: „Trebuie să investim și să acționăm”


Jens Stoltenberg, vicepreședitele Mike Pence și lidera Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la sesiunea Camerelor reunite ale Congresului american 3 aprilie 2019
Jens Stoltenberg, vicepreședitele Mike Pence și lidera Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la sesiunea Camerelor reunite ale Congresului american 3 aprilie 2019

Cu ocazia aniverării de 70 de ani de la crearea NATO, secretarul-general a fost invitat să pronunțe o alocuțiune în fața Camerelor reunite ale Congresului american.

Cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la crearea Aliantei NATO, secretarul general al organizatiei Jens Stoltenberg s-a adresat camerelor reunite ale Congresului. Ce a spus liderul NATO? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Jens Stoltenberg a argumentat in fata camerelor reunite ale Congresului ca Alianta NATO este inca utila. El a raspuns criticilor adresate de presedintele Trump, care din cind in cind a dat semne de ostilitate, fata de alianta, dar l-a si laudat pe seful executivului american. El a multumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Aliantei Nord Atlantice, care a crescut de la 12 la 29 de membrii, in prezent.

Jens Stoltenberg a spus ca Donald Trump are merite in incercarea de a-i face pe membrii sa isi assume mai multa responsabilitate si sa contribuie mai mult la bugetul lor militar. „Aliatii NATO trebuie sa cheltuiasca mai mult pentru aparare. Acesta a fost si este mesajul presedintelui Trump si acest mesaj are impact” – a spus secretarul general. „Trebuie sa fim sinceri” - a aratat vorbitorul, continuind „Intrebari sint formulate, de ambele parti ale Atlanticului cu privire la forta NATO”. Aceasta este interpretata ca o referire la potentialul destabilizator al neintelegerilor vizibile intre Statele Unite si aliati occidentali si daca acestea slabesc alianta.

El a aratat ca mai exista si alte voci care contesta alianta, in Europa Occidentala, voci pacifiste, spunind ca „proteste pasnice” si „dialogul” nu i-au stopat pe Adolf Hitler, pe Stalin sau Statul Islamic, ISIS.

„Trebuie sa investim si sa actionam” – a spus Jens Stoltenberg. El a aratat ca alianta a fost creata impotriva agresiunii sovietice si că ea continua sa contracareze o Rusie agresiva si imprevizibila, pasaj de discurs care a fost primit cu aplauze de membrii Congresului.

Oficialitatea a spus ca in afara de agresiunile din Ucraina si Georgia, Rusia se mai face vinovata de incercari a perturba ordinea democratica, in general.

Cu o zi inainte, la Casa Alba, Trump ii spusese lui Jens Stoltenberg ca Statele Unite acopera disproportionat cheltuielile militare ale tarilor NATO, continuind „Nu putem conta pe o singura tara sa ne apere pe toti”.

Stoltenberg este primul sef NATO care se adreseaza camerelor reunite ale Congresului si invitatia care i-a fost adresata reprezinta si convingerea liderilor din ambele partide ca NATO este inca importanta pentru interesele de securitate nationala ale Statelor Unite. Nici presedintele Trump si nici secretarul de stat Pompeo nu au asistat la discurs.

Vice-presedintele Pence a prezidat sedinta impreuna cu presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.

XS
SM
MD
LG