Linkuri accesibilitate

Jewher Ilham: Nu știm nimic despre tatăl meu din 2017 (VIDEO)


Jewher Ilham ține în mâini o fotografie a tatălui său
Jewher Ilham ține în mâini o fotografie a tatălui său

De aproape 6 ani Ilham Tohti se afla la închisoare, iar asta ar putea fi tot ce va cunoaște până la finalul vieții, dacă autoritățile chineze, sub presiunea comunității internaționale, nu vor reveni asupra deciziei.

Anul trecut Parlamentul European a pus umărul la aceste eforturi acordându-i militantului chinez de etnie uigură premiul Saharov pentru libertate de conștiință. Condamnat în 2014 la închisoare pe viață, după un proces care a durat 2 zile, profesorul de economie din China este un militant pentru drepturile minorității uigure din această țară. De peste 20 de ani el promovează dialogul și înțelegerea dintre uiguri și chinezi și a devenit un simbol al moderației și reconcilierii. Însă cercetările sale privind relațiile dintre chinezii de etnie han și populația uigură și promovarea ideii de autonomia regională în China nu a fost pe placul autorităților.

Pe platforma Uyghur Online a criticat constant excluderea populației uigure din procesul de dezvoltare al Chinei. Nici o surpriză așadar că autoritățile l-au declarat „separatist" și l-au condamnat la închisoarea pe viață. Nominalizat, în 2019, la Premiul Nobel pentru Pace, Tohti a fost laureat în același an al Premiului Saharov al Parlamentului European. Jewher Ilham, fiica lui Ilham Tohti, a fost cea care acceptat, în numele părintelui său aflat în închisoare, distincția europeană. Din aprilie 2017, peste un milion de uiguri au fost reținuți în tabere de concentrare, unde sunt obligați să renunțe la identitatea etnică și credința lor religioasă și să jure loialitate față de guvernul chinez, spune într-un interviu cu Europa Liberă fiica lui Tohti.

Jewher Ilham: Nu știm nimic despre tatăl meu din 2017
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

Europa Liberă: Doamnă Ilham, de când nu mai aveți vești de la tatăl Dvs?

Jewher Ilham: „Să spun mai întâi că sunt onorată, și familia mea la fel, pentru Premiul Saharov acordat tatălui meu de Parlamentul European în decembrie 2019. Sunt recunoscătoare că am avut oportunitatea de a-i spune povestea, pentru că el nu o poate spune. Ca să fiu sinceră, nu știu unde este astăzi tatăl meu. În 2017 familia mea a avut noutăți de la el pentru ultima dată.”

Jewher Ilham: „Astăzi, nu există libertate pentru uigurii din China”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00


Europa Liberă: Ce se intâmplă cu uigurii în China?

Jewher Ilham: „Astăzi, nu există libertate pentru uigurii din China, nici la școală, nici în public, nici măcar în case. Tatăl meu, la fel ca majoritatea uigurilor, a fost etichetat drept extremist violent, cu o boală care trebuie vindecată și o minte care trebuie spălată.

Astăzi, nu există libertate pentru uigurii din China, nici la școală, nici în public...

Cu această falsă etichetă de extremism, guvernul a închis un milion de oameni - probabil mai mulți - în lagăre de reeducare sau de concentrare, unde uigurii sunt nevoiți să renunțe la religia, limba și cultura lor, unde oamenii sunt torturați și unde unii au murit. Din aprilie 2017, peste un milion de uiguri au fost reținuți în tabere de concentrare, unde sunt obligați să renunțe la identitatea etnică și credința lor religioasă și să jure loialitate față de guvernul chinez.”

Europa Liberă: Președintele Sassoli a cerut eliberarea imediată și necondiționată a lui Ilham Tohti și eliberarea multor alți laureați ai Premiului Saharov, care se află în prezent în închisoare și sunt persecutați pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Credeți că acest premiu poate schimba vieți și istoria unor tari?

Jewher Ilham: „După informațiile mele, unul dintre laureații premiului Saharov a fost eliberat la scurt timp după ce i-a fost decernat premiul Saharov. Sper ca același lucru să i se întâmple tatălui meu. Cred ca toate comunitățile de uiguri își doresc același lucru. Sper ca acest premiu să ajute autoritățile chineze să înțeleagă ce greșeală teribilă au făcut în cazul tatălui meu.”

XS
SM
MD
LG