Linkuri accesibilitate

Joe Biden: acțiunile Rusiei sunt „o încălcare flagrantă a legislației internaționale”


Președintele Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, spunînd că acțiunile Moscovei reprezintă „o încălcare flagrantă a legislației internaționale”. Referindu-se la recunoașterea independenței a două regiuni separatiste, unde Putin a trimis trupe, Biden a vorbit despre „începutul invaziei ruse în Ucraina”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00

Șeful administrației americane a spus că prima tranșă a sancțiunilor americane împotriva Rusiei vizează două instituții financiare, o componentă a datoriei externe a Rusiei, ceea ce, a precizat el, deconectează Rusia de la finanțarea provenită din Occident, precum și oligarhi ruși și familiile lor.

Referindu-se la instituții și persoane sancționate, Biden a spus că acestea beneficiază de câștiguri obținute din politici corupte ale Kremlinului și trebuie să sufere consecințele, ca urmare a acestor politici. Președintele Statelor Unite și-a exprimat speranța că o soluție diplomatică este încă posibilă. El a anunțat sancțiuni împotriva băncii VEB și a băncii armatei, ceea ce înseamnă că acestea își vor vedea activele din Occident înghețate și nu vor putea folosi sistemul financiar american.

Dar probabil că cea mai mare lovitură pentru regimul de la Kremlin a venit din Germania, al cărei cancelar, Olaf Scholz a anunțat suspendarea conductei Nord Stream 2, un proiect energetic de mare importanță financiară și strategică pentru Rusia.

După ce Putin a recunoscut independența provinciilor Donetsk și Luhansk, congresmanii ambelor partide i-au cerut președintelui Biden să impună sancțiuni dure, la fel cum îi solicitase și președintele Ucrainei. Un prim pas anunțat duminică au fost sancțiunile împotriva regiunilor respective, urmate luni de restul.

Adjunctul șefului consilierilor pentru Securitate Națională, Johnathan Finer a spus că sancțiunile vor fi impuse în valuri, depinzând de desfășurările din Ucraina. Dar chiar și președintele Biden a recunoscut că sancțiunile nu vor fi suficiente pentru a-l opri pe Putin, dacă acesta vrea să ordone un atac amplu. El a subliniat că vinovat pentru situația creată este Vladimir Putin, respingând campania de provocări și dezinformare a Kremlinului.

XS
SM
MD
LG