Linkuri accesibilitate

Joe Biden cere comunității americane de informații să afle originile COVID-19


Președintele Statelor Unite prezentând planurile administrației sale de combatere a pandemiei COVID-19, ianuarie 2021.
Președintele Statelor Unite prezentând planurile administrației sale de combatere a pandemiei COVID-19, ianuarie 2021.

În timpul administrației Trump, idea că noul coronavirus și-ar avea originea în laboratoarele de virologie de la centrul specializat din Wuhan, China și nu în piețele de alimente din acea regiune devenise retorică politică, secretarul de stat de la vremea respectivă, Mike Pompeo susținînd chiar că ar avea dovezi în acest sens, dovezi pe care însă nu le-a prezentat.

De unde a apărut COVID-19 - între politică și adevăr
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

Era un mijloc pentru administrație de a da vina pe China, punînd în umbră propriile lacune in administrarea pandemiei. Administrația Trump a acuzat de asemenea Organizația Mondială a Sănătății că ar fi în cârdășie cu China, ajutînd-o să acopere originile virusului.

Când Joe Biden s-a instalat la Casa Albă, s-a renunțat inițial la investigarea acestei chestiuni, ea fiind considerată manipulată politic de către predecesori. În același timp, de la izbucnirea pandemiei, China a făcut eforturi să împiedice orice investigație cu privire la originile COVID19, dezvinovățindu-se și chiar acuzînd la un moment dat America că laboratoarele sale ar fi putut genera virusul, care a paralizat lumea întreagă de mai mult de un an.

Recent, o relatare apărută în „Wall Street Journal” arata că trei cercetători de la Institutul de virusologie din Wuhan ar fi fost spitalizați după ce se înbolnăviseră în noiembrie 2019, cam cu o lună înainte ca China să semnaleze existența virusului. În aceste condiții, președintele Biden a cerut comunității de informații să își intensifice eforturile vizînd elucidarea originii virusului și să prezinte concluzii în 90 de zile.

Ministrul american al sănătății, Xavier Becera, a cerut la Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății reluarea investigației într-o manieră „transparentă și bazată pe știință”. Facebook a renunțat la interzicerea postărilor care vorbeau despre posibilitatea ca virusul să fi fost creat sau scăpat de sub control de la laboratoare.

Firește că tot acest efort nu are loc în vid, contextul fiind relația tensionată dintre Washington si Beijing și maniera în care noul coronavirus a fost politizat în Statele Unite. Dar chiar dacă aceste tușe politice sînt incontestabile, aflarea adevărului ar fi mult mai ușoară dacă China ar accepta o investigație obiectivă și ar contribui la ea, ceea ce e foarte puțin probabil.

În absența acestei cooperări, e puțin probabil ca adevărul să iasă la iveală și în aceste condiții cercetătorii preferă să se concentreze asupra ipotezei că virusul provine de la piața de alimente și pe a afla ce poate fi făcut ca așa ceva să nu se repete.

XS
SM
MD
LG