Linkuri accesibilitate

Joe Biden vrea un control mai sever asupra accesului americanilor la arme


Președintele american Joe Biden anunță măsurile pe care administrația le va lua pentru a controla postul de armă. Biden este însoțit de vicepreședinta Kamala Harris și Ministrul Justiției, Merrick Garland.
Președintele american Joe Biden anunță măsurile pe care administrația le va lua pentru a controla postul de armă. Biden este însoțit de vicepreședinta Kamala Harris și Ministrul Justiției, Merrick Garland.

Administrația Biden a declarat „război” dreptului necontrolat la arme al americanilor, pe fundalul unei creșteri a violențelor, mai ales în marile orașe.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00
Link direct

Președintele Joe Biden a caracterizat violența din Statele Unite, pe fondul numărului mare de persoane care au acces la arme, drept o „epidemie” care “rușinează” America, pe plan internațional. Astfel de violențe sunt parte din realitatea de zi cu zi în mari centre urbane din Statele Unite și cifrele sunt în creștere, în ciuda sau poate tocmai din cauza izolării antrenată de pandemia de coronavirus. Dar incidente de masă, soldate cu numeroși morți – ca cele de luna trecută din Colorado și Georgia, unde 18 persoane și-au pierdut viața, generează de obicei atenție sporită din partea presei și opiniei publice.

„Nici un amendament la Constituție nu are valoare absolută” – a spus Biden la o conferință de presă, cu referire la cel de al doilea amendament care consfințește dreptul la port-armă. Biden a continuat: „Este o epidemie care reprezintă o pată pe prestigiul țării noastre”. Șeful executivului a spus ca această epidemie afectează în mod special comunitățile de culoare din Statele Unite și costă țara – după unele estimări – circa 280 de miliarde de dolari pe an.

Joe Biden a cerut Senatului să adopte legi de natură să împiedice magazinele care vând arme să evite un control riguros în legătură cu persoanele care cumpără. El a spus că cei găsiți vinovați de delicte violente de către tribunale nu trebuie să aibă acces la arme. Șeful statului s-a pronunțat pentru interzicerea armelor automate de mare capacitate, accesibile publicului larg. Ministrul Justiției, Merrick Garland a anunțat un ordin executiv, care reduce accesul la arme ce nu pot fi monitorizate, putând fi create de persoane din piese componente la care au acces.

În concluzie Biden a spus: „De ajuns cu rugăciunile. A venit vremea să acționăm”.

XS
SM
MD
LG