Linkuri accesibilitate

Judecători – în căutare. CSM a anunțat un concurs pentru posturi în Curtea Supremă de Justiție


Adunarea Generală a Judecătorilor, martie 2023
Adunarea Generală a Judecătorilor, martie 2023

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va transfera temporar 12 judecători din instanțele inferioare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Aceștia vor trebui, însă, să treacă mai întâi printr-un concurs.

În ședința sa din 10 aprilie, CSM a anunțat un concurs pentru judecătorii care doresc să se angajeze temporar în CSJ, în situația în care, în februarie, 20 din cei 25 de magistrați ai acesteia și-au dat demisia. La 31 martie, Comisia pentru Situații Excepționale a „suspendat” pentru 30 de zile ultimele șapte cereri de demisie.

Ion Guzun, membru al CSM, a enumerat criteriile ce trebuie întrunite pentru a fi transferat temporar ca judecător la CSJ: vechime în muncă de opt ani în calitate de judecător, reputație impecabilă, lipsa vreunor sancțiuni disciplinare. Cererile de participare la concurs se depun pe parcursul a zece zile. Concursul se va desfășura în zilele de 3-4 mai.

În aceeași ședință, CSM a anunțat un concurs pentru calitatea de membru al Curții Supreme de Justiție. Conform legii noi a CSJ, viitorii judecători ai Curții Supreme de Justiție vor trebuie să treacă printr-un proces de verificări ale veniturilor și cheltuielilor din ultimii 15 ani, adică prin vetting.

Potrivit noilor prevederi, CSJ urmează să fie constituită din 20 de judecători (11 – din rândul judecătorilor de carieră și 9 – din cel al avocaților, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului).

Judecătorii CSJ care nu au demisionat de asemenea urmează să treacă prin „vetting”, pe care-l va desfășura o comisie specială ce va fi creată în curând de Parlament. Comisia va fi alcătuită din trei experți locali și trei internaționali. Magistrații care nu vor trece de vetting urmează a fi concediați. Lor le va fi interzis să lucreze în calitate de judecători sau în serviciul public pe parcursul a 7 ani.

Noua CSJ, conform planului Ministerului Justiției, urmează să fie completată într-un termen de șase luni.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG