Linkuri accesibilitate

Julie Fisher: Eliberarea deținuților politici din Belarus, obiectivul sancțiunilor SUA


Julie Fisher (stânga) și Svetlana Țihanovskaia (dreapta) la Vilnius, aprilie 2021
Julie Fisher (stânga) și Svetlana Țihanovskaia (dreapta) la Vilnius, aprilie 2021

Eliberarea necondiționată a tuturor deținuților politici din Belarus rămâne obiectivul principal al Statelor Unite în această țară, a declarat emisarul special al Statelor Unite în Belarus, Julie Fisher, într-un interviu în exclusivitate pentru serviciul belarus al Radio Europa Liberă, după ce au fost pronunțate, în aceasta săptămână, pedepse grele cu închisoarea pentru un grup de importanți activiști ai opoziției belaruse. Este vorba de șase influenți membri ai opozitei, printre care și Serghei Țihanovski, soțul liderei opoziției din exil, Svetlana Țihanovskaia, și fost candidat în alegerile din august 2020, dar căruia i s-a interzis să participe la scrutin, fiind arestat.

Julie Fisher: Eliberarea deținuților politici din Belarus, obiectivul sancțiunilor SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:30 0:00
Link direct

Domnul Țihanovski a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar colaboratorul postului nostru, Ihar Losik, la 15 ani de închisoare. De altfel, pedepsele decise de justiţia regimului de la Minsk în acest caz au fost toate între 14 și 18 ani de detenție. Doamna Fisher a numit verdictele „nedrepte”, „revoltător de dure și de nemiloase”.

„Aceste sentințe sunt atât de revoltător de dure și punitive. Cauza pentru care au fost condamnați acum aceștia, precum și cauza celor peste 900 de prizonieri politici care sunt reținuți în Belarus - ne animă politicile de sancțiuni. Și cu adevărat - cu siguranță în cazul Washingtonului - ne menține atenția asupra a ceea ce trebuie făcut pentru a schimba această situație, să depășim actuala situație din Belarus”.

Aceste sentințe sunt atât de revoltător de dure și punitive...

După ce soțul ei a fost descalificat de a candida în scrutinul prezidențial din august 2020, Svetlana Țihanovskaia a mobilizat alegătorii și, potrivit opoziției și țărilor occidentale democrate, ea ar fi câștigat alegerile. Opoziţia și Occidentul, care îl acuză pe Lukașenka că a fraudat alegerile, nu îl recunosc ca lider legitim al Belarusului. Rezultatele alegerilor din august 2020 au declanșat luni de proteste masive la care au participat sute de mii de oameni și au declanșat o represiune din ce în ce mai brutală din partea regimului lui Lukașenka, zeci de mii sau persoane din Belarus fiind în detenție.

Țihanovskaia trăiește în exil în Lituania de când a părăsit Belarusul împreuna cu cei doi copii ai săi.

Emisara Fisher a spus că au existat semne că sancțiunile impuse până acum pentru a încerca să facă presiuni asupra Belarusului să-i elibereze pe cei peste 900 de deținuți politici și să pună capăt crizei politice ar avea un impact, dar cum să se ajungă prin aceste sancțiuni la eliberarea „tuturor prizonierilor politici”.

Statele Unite înțeleg cât de devastatoare au fost sentințele pronunțate pe 14 decembrie pentru familiile prizonierilor, a mai declarat doamna Fisher colegilor noştri de la serviciul belarus.

„Forța și rezistența acestor familii este uimitoare”, a spus ea, adăugând că este important ca ei să creadă că această perioadă va lua sfârşit, deoarece „credința și rezistența lor îi vor ajuta pe cei dragi să treacă prin această perioadă foarte dificilă”.

Doamna Fisher crede că este important ca Statele Unite să își facă simțită prezența în Belarus și să continue, să fie interesate de soarta deținuților politici din această țară.

Este important ca SUA să își facă simțită prezența în Belarus...

„Pe măsură ce represiunea continuă, nu poate exista nicio îndoială că vom continua să colaboram cu Europa și cu alți parteneri pentru o nouă rundă de sancțiuni, pentru următoarea rundă de instrumente de presiune”, a spus Julie Fisher, vorbind de la Vilnius.

În calitate de trimis special, ea a spus că a petrecut mult timp cu partenerii din Europa ai Statelor Unite și cu activiști ai societății civile, activiști pentru drepturile omului și mass-media independentă concentrându-se pe ce soluții ar putea exista pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în detenție.

Doamna Fisher nu a putut să-și preia postul la Minsk, deoarece guvernul belarus i-a refuzat viză ca răspuns la sancțiunile economice dure pe care Washingtonul le-a impus lui Lukașenka și altor membri ai regimului său din cauza alegerilor fraudate și a represiunii ulterioare împotriva protestatarilor.

Belarus: Când copiii devin „dușmani ai statului”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

Câțiva protestatari au fost uciși în violențe, iar unele organizații pentru drepturile omului spun că există dovezi credibile ale torturii folosite de oficialii de securitate împotriva unora dintre cei deținuți.

În opinia doamnei Fisher, represiunea de acum din Belarus aminteşte tragic de trecutul sovietic.

„Într-adevăr, acest nivel de represiune aminteşte de trecutul sovietic în cele mai grave perioade ale sale și este inevitabil să nu observam asemănările”.

Acest nivel de represiune aminteşte de trecutul sovietic în cele mai grave perioade ale sale...

În opinia doamnei Fisher, liderul de la Minsk pentru a-și păstra puterea este dispus chiar să facă cedări importante în fața Rusiei în sfera suveranităţii.

Este o parte inconfundabilă a mandatului de 27 de ani al [liderului belarus Aleksandr] Lukașenka faptul că el și-a petrecut acești ani cedând și cedând suveranitatea și independența Belarusului Rusiei pe toată durata guvernării sale. Ceea ce vedem este că, trebuind să aleagă între suveranitatea Belarusului și capacitatea sa de a păstra puterea, el alege să se mențină de putere, mai degrabă decât să aleagă Belarus de fiecare dată.”

O întrebare importanta ar fi, în opinia emisarului american, în ce măsură liderii de la Moscova vor continua să-l sprijine pe Lukașenka în defavoarea belarușilor care vor să-și facă auzită vocea - o întrebare la care ar trebui sa răspundă liderii ruși.

XS
SM
MD
LG