Linkuri accesibilitate

Jumătate din moldoveni consideră că sistemul medical din R. Moldova este corupt


Fiecare al cincilea respondent nu a observat nicio schimbare în sistemul medical în ultimul an

Peste 50 la sută din moldoveni consideră că una dintre principalele probleme ale sistemului medical din R. Moldova este corupția, arată datele unui sondaj de opinie, realizat de Magenta Consulting în perioada 13-26 februarie 2023, pe un eșantion de 926 de respondenți.

Principalele probleme ale sistemului medical, enumerate de participanții la sondaj, sunt:

 • corupția – 52%
 • costurile pentru tratament – 37%
 • calitatea specialiștilor – 29%
 • lipsa echipamentelor și a condițiilor de muncă – 28%
 • personalul insuficient – 27%
 • lipsa medicamentelor – 21%
 • birocrația – 16%
 • lipsa investițiilor în sănătate – 11%
 • standardele de igienă scăzute – 7%

Te-ar putea interesa și: „Dacă te îmbolnăvești, nu faci nimic fără bani”. Pentru ce se dă mită în spitalele din R. Moldova

Întrebați cât de accesibile sunt serviciile medicale în R. Moldova, 21 la sută din respondenți au spus că accesează foarte greu serviciile medicale și doar 6% - că le accesează foarte ușor.

Totodată, 10% au o opinie foarte bună despre calitatea serviciilor medicale, 14% - foarte slabă, iar 7% - mai degrabă slabă.

Fără schimbări în ultimul an

Fiecare al cincilea respondent nu a observat nicio schimbare în sistemul medical în ultimul an. 9% au văzut în ultimul an îmbunătățiri privind dotările cu echipamente și modernizarea sistemului. În schimb, 7% au observat că polița medicală s-a scumpit, iar 3% - că prețurile la medicamente au crescut.

De asemenea, 31% dintre respondenți nu au observat schimbări în activitatea Ministerului Sănătății din ultimul an, în timp ce 29% au remarcat schimbări spre bine și 16% - schimbări spre rău.

Participanții la sondaj au mai afirmat că, în general, sunt satisfăcuți de comunicarea dintre medic și pacient (76%), menținerea comunicării cu medicul în timpul sau la finalizarea tratamentului (71%) și timpul acordat pacienților (66%).

Pe de altă parte, oamenii sunt nemulțumiți de durata de așteptare din momentul programării până în ziua vizitei (24%) și de prețurile pe care le achită personal pentru servicii (22%).

 • 16x9 Image

  Silvia Rotaru

  M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG