Linkuri accesibilitate

România: Doi ani pînă la alegerile prezidențiale.


Președintele Klaus Iohannis, la fabrica Ford de la Craiova
Președintele Klaus Iohannis, la fabrica Ford de la Craiova

Mesajul subliminal și visul lui Liviu Dragnea, iar în joc este însuși viitorul democrației românești.

După ce seara târziu, la capătul unei lungi ședințe, liderul social-democrat Liviu Dragnea ne-a anunțat că, în ciuda activității lor foarte bune (!), trei miniștri nu vor mai face parte din guvern, el a adăugat, fără să ne dea informații lămuritoare, că președintele Iohannis s-a amestecat în treburile partidului și că, în ce-l privește, nu va mai merge la palatul Cotroceni „decât după alegerile prezidențiale din 2019”. Nu ne trebuie mare subtilitate ca să descifrăm mesajul. Dragnea a dorit mai întâi să ne spună că exclude posibilitatea ca Iohannis să obțină încă un mandat. În al doilea rând, mesajul subliminal era că el însuși, Liviu Dragnea, ar putea intra în Palatul Cotroceni peste doi ani în calitate de președinte.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct

După doar câteva zile, Iohannis a fost atacat de către aliatul la guvernare al social-democraților, partidul ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Un fel de scrisoare deschisă, compusă destul de dezlânat, îl acuza pe președinte că încalcă grav Constituția deoarece ar nesocoti prezumția de nevinovăție.

Ambele atacuri se explică ușor. Guvernul Tudose a trecut printr-o gravă criză, iar Liviu Dragnea a fost nevoit să accepte plecarea din executiv a unor persoane care îi sunt foarte apropiate. Trebuia găsit repede un țap ispășitor și cum în situația respectivă nu puteai da vina nici pe Soros, nici pe multinaționale, nici pe bănci, Iohannis reprezenta o soluție la îndemână. Era, totodată, și un mod de a deturna atenția de la fondul problemei. În fine, apropiindu-se scadența electorală, e de așteptat ca, de acum înainte, atacurile la adresa lui Iohannis să se întețească. De altfel, marți, la ceremonia de investitură a noilor miniștri, Dragnea și Tăriceanu au strălucit prin absență.

Totul dă însă senzația de déjà vu. Ne amintim că, în ianuarie, când Iohannis a refuzat numirea lui Sevil Shaideh ca prim-ministru, Dragnea l-a amenințat pe președinte cu suspendarea. Pentru coaliția de la guvernare ar fi mană cerească să poată repeta scenariul din 2012, cu suspendarea lui Traian Băsescu. Dar sondajele îi sunt acum favorabile președintelui și, în plus, prezența lui pe scena internațională este un atù important. După ce a acaparat practic toate instanțele puterii, PSD își ia avânt ca să dea asaltul asupra instituției prezidențiale. Va fi o confruntare dură, iar în joc este însuși viitorul democrației românești.

Previous Next

XS
SM
MD
LG