Linkuri accesibilitate

Între demagogie și decență


Regele Mihai la Praga în 2005
Regele Mihai la Praga în 2005

Premiul întâi pentru tupeu îi revine fostului președinte Ion Iliescu, în viziunea căruia „viața sa (a regelui, n.m. Al.C.) nu a fost nici simplă, nici ușoară”.

Nu este prima oară când vedem cum politicienii știu să tragă profit și de pe urma unor evenimente triste. Moartea Regelui Mihai a scos din încurcătură Partidul Social-Democrat ai cărui lideri aveau opinii divergente în ce privește organizarea unor mitinguri la sfârșitul săptămânii. Mitinguri ce păreau din start condamnate la ridicol, deoarece erau menite să condamne așa-zisul „stat paralel”, fantasmă scornită în laboratoarele propagandei oficiale. Anunțând că anulează mitingurile, social-democrații dau o dublă lovitură, întrucât îi obligă pe cei care protestează spontan, apărând democrația și justiția, să nu mai iasă în stradă. În plus, puterea are acum cale liberă să treacă prin Parlament modificările la legile justiției.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

E comod și profitabil, apoi, să adopți o mască îndurerată și să rostești cuvinte mari deși, cu ani în urmă, ai spus cu totul altceva și ai avut o atitudine ireverențioasă (dacă nu chiar obraznic-ostilă) față de Regele Mihai. Premiul întâi pentru tupeu îi revine fostului președinte Ion Iliescu, în viziunea căruia „viața sa (a regelui, n.m. Al.C.) nu a fost nici simplă, nici ușoară”. Într-adevăr, nu a fost nici simplă, nici ușoară nu numai în exil, dar și în anii ’90, când Iliescu i-a interzis de două ori, în mod brutal, intrarea în țară și l-a ținut departe de pământul natal. O demonstrație de ipocrizie face și alt fost președinte, Traian Băsescu, dorind probabil să ne determine să uităm insultele incalificabile pe care i le-a adresat Regelui acum câțiva ani. În fine, într-un film care înregistrează discursul pe care Regele l-a ținut în 2011 în Parlament, se observă cum mai mulți deputați și senatori au, în timp ce vorbește înaltul oaspete, cu totul alte preocupări, cum ar fi butonarea frenetică a telefoanelor mobile.

Mai sunt practic zece zile până la funeraliile Regelui, perioadă în care îndurerații de circumstanță au răgaz să se desfășoare în voie. E inutil să le cerem autenticitate. Ne-am mulțumi, la urma urmei, cu un pic de decență.

Previous Next

XS
SM
MD
LG