Linkuri accesibilitate

Cum Putin și Medvedev nu înțeleg nimic din democrația americană


Premierul Medvedev și președintele Putin...

O ignorare totală a separării puterilor în stat și a felului în care funcționează democrația SUA.

Niște declarații recente ale lui Dmitri Medvedev, premierul Rusiei și fost președinte alternativ cu Putin, despre care în general uită toată lumea, într-atât rolul lui, indiferent de funcție, e pur decorativ, arată cât de tare s-a păcălit Putin în legătură cu noul președinte SUA și cât de puțin înțeleg ei, acolo la Kremlin, funcționarea democrației americane.

Mai întâi, Medvedev a spus că impunând noi sancțiuni Rusiei pentru invadarea Crimeei și a estului Ucrainei, SUA au declanșat „un autentic război comercial" cu Moscova.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct
Formula este, desigur, cu totul dincolo de adevăr. Pentru a putea vorbi de un „război comercial” ar trebui in primul rând să existe comerț între cele două părți. In realitate, exporturile Washingtonului spre Rusia reprezintă mai puțin de 0,1% din Produsul Intern Brut (PIB) al SUA. Importurile americane din Rusia reprezintă 0,2% din PIB.

Dar nu ignorarea unor date economice elementare a fost lucrul cel mai surprinzător în declarațiile lui Medvedev. Medvedev a mai spus, pe un ton de ciudă, că administrația lui Donald Trump „și-a dovedit neputința totală lăsându-se umilită de Congres și cedându-și prerogativele executive”.

Asta dovedește în mintea lui Medvedev o ignorare totală a separării puterilor în stat și a felului în care funcționează democrația SUA. In realitate, atât Putin cât și Medvedev văd executivul, președinția și guvernul, ca pe cel mai important mecanism în funcționarea statului.

Și Putin a avut recent niște remarci din care reieșea că e dezamăgit de Trump. E ca și cum încetul cu încetul Putin și Medvedev ar începe să priceapă că în SUA președintele nu este atotputernic și că acolo funcționează o întreagă constelație de forțe în echilibru, de la Congres la președinte, trecând prin serviciile de informații, FBI-ul și presa total independentă. E ca și cum Putin și Medvedev arată că n-au priceput niciodată cum funcționează democrația. Ca și cum și-ar spune că Trump nu e „bărbat adevărat” (настоящий мужик, cum zic rușii), lăsând Congresul să-și facă de cap și presa să scrie despre el asemenea lucruri.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG