Linkuri accesibilitate

Scandal bulgaro-rus la Eurovision


Cristian Kostov la Kiev la 7 mai

Cu numai câteva ore înainte de semifinala Eurovision, mediile moscovite au anunțat că reprezentantul Bulgariei a cântat în Crimeea după ce pensinsula a fost anexată de către Rusia.

Prestația excelntă a cântărețului bulgar Cristian Kostov la ultima ediție a Eurovision, de la Kiev, a generat tensiuni în relațiile între Sofia și Moscova.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

În timp ce Bulgaria sărbătorea succesul lui Cristian clasat pe locul al doilea, imediat după câstigătorul din Portugalia, Salvador Sobral, și înainte de grupul moldovean „Sun Stroke Project”, noul ambasador rus la Sofia, Anatoli Makarov a subliniat în mesajul său de felicitare că tânărul cântăreț nu odată a declarat că datorează talentul său Rusiei. În mesaj se mai spune că reprezentantul Bulgariei este născut la Moscova, unde lucrează tatăl său, cetățean bulgar, că a participat la mai multe concursuri acolo și îl are drept model în cariera sa pe cunoscutul cântăreț rus Dima Balan. „Suntem mândri pentru prestația lui Cristian în numele Bulgariei”, a declarat ambasadorul rus.

Din păcate însă Rusia nu a contribuit la succesul tânărului cântăreț. Dimpotrivă, cu numai câteva ore înainte de semifinala Eurovision, mediile moscovite au anunțat că reprezentantul Bulgariei a cântat în Crimeea după ce pensinsula a fost anexată de către Rusia. Întradevăr, Cristian Kostov a vizitat tabăra de copii „Artek” pe data de 1 iunie 2014

Rușii au încercat să provoace un scandal ce ar fi putut duce la scoaterea din concurs a candidatului bulgar...

în vârsta de 14 ani. Spre deosebire de rusoaica Iulia Samoilova, însă, el a fost minor, deci nu poate fi tras la râspundere pentru o vizită organizată de alții. Rușii au încercat să provoace un scandal ce ar fi putut duce la scoaterea din concurs a candidatului bulgar. Organizatorii ucraineni însă nu au reacționat la provocarea.

Delegația bulgară la Eurovision a ieșit cu un comunicat în care se arată că în timpul vizitei sale de căteva ore în tabara „Artek” Cristian nu a fost însoțit de părinții săi. Nimeni nu a cerut permisiunea acestora pentru călătoria fiului în Crimeia. Cristian a făcut parte dintr-un grup de copii care au participat la concursul „The Voise Kids”. La Artek el a cântat două cântece – una – în engleză, cealalta – în ucraineană.

La sosire pe aeroportul din Sofia după finala Eurovision, Cristian a declarat că aici se simte acasă și a mulțumit imigranților bulgari care l-au sprijinit. El a adăugat - „Îmi doresc din inima ca Bulgaria să câștige viitoarea ediție a concursului”.

XS
SM
MD
LG