Linkuri accesibilitate

România: O nominalizare penibilă


Viorica Dancilă
Viorica Dancilă

Desemnarea Vioricăi Dăncilă este încă o dovadă că PSD e continuatorul direct al partidului comunist.

Când s-a declanșat recenta criză din PSD, unul dintre membrii de frunte ai social-democraților, Codrin Ștefănescu, socotit un fel de strateg al partidului, n-a găsit altă explicație decât aceea că „și-a băgat dracul coada”. Această invocare a unor ancestrale superstiții pare să arate că propaganda ateistă atât de virulentă în regimul comunist nu și-a atins scopurile. Probabil că tot dracul și-a băgat coada când partidul a desemnat-o pe Viorica Vasilica Dăncilă pentru postul de prim-ministru.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Nu că ar mai fi nevoie de confirmări suplimentare, dar desemnarea Vioricăi Dăncilă este încă o dovadă că PSD e continuatorul direct al partidului comunist. Femeile pe care acesta le promova în funcții înalte, de la Aneta Spornic la Lina Ciobanu și de la Alexandrina Găinușe la Maria Ghițulică se remarcau prin obediența lor și printr-o incompetență flagrantă. Dar cum „tovarășele femei” trebuiau, după modelul Elenei Ceaușescu, să se afirme, personajele numite mai înainte, și altele aidoma lor, erau parașutate în funcții de răspundere, devenind activiste model.

Regimul ceaușist mai avea un criteriu de promovare: apartenența la familia prezidențială. Mai multe rubedenii ale lui Nicolae și ale Elenei Ceaușescu au ajuns astfel miniștri, academicieni, generali, prim-secretari de județ, inspectori școlari etc. Scorniceștiul, satul natal al lui Nicolae Ceaușescu, se transformase într-un izvor nesecat de cadre și valori. Locul Scorniceștiului a fost luat, astăzi, de Teleormanul lui Liviu Dragnea. Și Carmen Dan, ministrul de interne ce a fost la originea demisiei premierului Tudose, și Viorica Dăncilă sunt din Teleorman, ceea ce pentru partidul lui Dragnea pare să conteze mai mult decât studiile de specialitate, experiența politică și competența profesională.

Dna Dăncilă a postat pe Facebook, de Ziua Națională, niște fotografii în care apare îmbrăcată în costum popular, un costum cu culori țipătoare, frizând vulgaritatea. Și când a fost aleasă președintă a femeilor din PSD Viorica Dăncilă a avut ideea ca toată lumea să se îmbrace în costume naționale, ansamblul rezultat fiind de un kitsch agresiv.

Mai trebuie numaidecât spus că dna Dăncilă a ajuns europarlamentar nu în urma votului ci tot grație actualului ei șef de partid, ea ocupând locul unui deputat care renunțase la mandat. Îi este, prin urmare, îndatorată lui Dragnea până peste cap.

În aparițiile sale publice Viorica Dăncilă este un personaj evoluând între penibil și grotesc. Nominalizarea ei de către PSD se explică exclusiv prin voința discreționară a lui Liviu Dragnea, care are nevoie de un executant servil al planurilor sale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG