La Sofia au fost anunțate rezultatele analizei comparative a calității și prețurilor la produse alimentare în Bulgaria și în Europa occidentală.
În raportul Agenției Pentru Controlul Alimentelor se arată că există deosebiri calitative și de preț între produse identice din mărci identice, cu denumiri identice în trei rețele comerciale identice în Bulgaria, Germania și Austria. Unele pot fi constatate din simpla trecere în revistă a etichetelor.
„Cele mai mari sunt deosebirile la categoria lactatelor”, a declarat directorul Agenției, Damian Iliev. Produse cu conținut diferit se vând sub aceeași marcă și denumire în Germania, Austria și Bulgaria. Unele brânzeturi se deosebesc prin gust și formă. Cele din Germania și Austria au un gust mai pronunțat de lapte.
Deosebiri există în calitatea produselor din cacao și ciocolată, mai bune fiind cele din Germania și Austria.
Băuturile răcoritoare destinate pieței bulgare sunt fabricate nu pe baza zaharului ci a siropului fructoză glucoză. Băuturile energizante vândute în Bulgaria sunt cu un procent mai mic de cofeină fața de cele pe piața germană.
Sucurile vândute în Germania și Austria sunt făcute integral din produse naturale spre deosebire de cele din Bulgaria.
Unele salamuri din magazinele bulgărești conțin mai multă apă și grăsimi.
Jumătate din produsele analizate, îndeosebi cele destinate copiilor, sunt într-un mod inexplicabil mai scumpe în Bulgaria, până la două ori.
Analiza comparativă a produselor alimentare a fost inițiată în luna mai și realizată în cinci laboratoare specializate. Au fost luate 31 de probe din trei verigi comerciale în Bulgaria, Germania și Austria. Au fost verificate cinci categorii de produse: din carne, lapte, ciocolată, răcoritoare și alimente pentru copii.
Directorul Direcției „Controlul alimentelor”, Liubomir Kulinski, a declarat că la șapte din cele 31 de produse deosebirile apar pe etichete. Concluziile conținute în raport nu arată însă că produsele vândute în Bulgaria pot dăuna sănătatea consumatorilor.
Tema calității alimentelor va fi discutată în cadrul Consiliului european al miniștrilor agriculturii și industriei alimentare la 17-18 iulie. Raportul de bază va fi prezentat de ministrul slovac. Bulgaria se pronunță ferm împotrivă standardelor duble în domeniul produselor alimentare.