Linkuri accesibilitate

Noi măsuri pentru combaterea spălării banilor murdari în Bulgaria


La o reuniune a Financial Action Task Force
La o reuniune a Financial Action Task Force

Un nou proiect de lege al guvernului cere verificarea complexă a persoanelor care depun la bancă sau efectuează alte operațiuni financiare cu o valoare de peste 15 000 de euro.

Guvernul din Sofia a publicat un proiect de lege cu privire la combaterea spălării banilor murdari care prevede verificarea complexă a persoanelor care depun la banca sau efectuează alte operațiuni financiare cu o valoare de peste 15 000 de euro. Documentul a fost trimis spre aprobare Parlamentului.

Proiectul de lege se bazează pe legislația europeană și standardele internaționale pentru combaterea spalării banilor murdari și finanțarea de acțivități teroriste, conținute în documentul Financial Action Task Force din 2012.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Printre noile măsuri de prevenire a folosirii sistemului financiar în vederea spălării banilor murdari se află verificarea complexă a clienților instituțiilor financiare, colectarea de documente și alte informații, evaluarea riscului pentru spălarea banilor, verificarea unor operațiuni suspecte, schimb de informații cu instituții naționale și internaționale etc.

Verificarea complexă obligatorie va fi aplicată la un număr mai mare de înalți funcționari de stat și politicieni. Proiectul de lege prevede verificarea complexă și a persoanelor care depun la banca sau efectuează alte operațiuni financiare de peste 15 000 de euro sau a celor care plătesc în numerar peste 5 000 de euro.

Măsurile vor fi obligatorii pentru Banca Națională, băncile comerciale, birourile de schimb valutar, societățile de asigurare și pensii, notarii, contabilii, companiile de armament și produse petroliere, cluburile sportive profesioniste. Este prevăzută stabilirea proprietarilor reali ai unor companii sau bănci. Măsurile vor fi aplicate și în cazul organizațiilor nonguvernamentale.

Proiectul de lege este elaborat de Ministerul de interne și de Agenția pentru securitate națională (DANS).

Actuala lege pentru combaterea spălării banilor murdari nu a dat rezultate, ca și cea pentru confiscarea proprietăților ilicite. Pentru spălarea de bani în ultimii ani au fost condamnate căteva zeci de persoane. Numai în perioada 1996-2010 în țara au intrat opt miliarde euro din zone offshore. Cea mai mare sentință în ultima instanță pentru spălare de bani este sub cinci ani închisoare. Cazurile care predomină cunt cele pentru trafic de prostituate. Comitetul MoneyVal în cadrul Consiliului Europei avertizează că 500 de mari companii bulgare operează din zone off-shore. Tot de acolo au venit 150 din marii investitori în economia bulgară. Pentru extinderea spălării banilor în Bulgaria avertizează ultimul raport al Biroului american pentru combaterea traficului de narcotice. În rapoartele de țară deasemeni apare concluzia că spălarea banilor a devenit o problemă cronică în Bulgaria.

Previous Next

XS
SM
MD
LG