Linkuri accesibilitate

Mafia medicamentelor în Bulgaria


Bugetul statului păgubit într-un an cu 40 de milioane de euro în urma traficului ilegal cu medicamente.

Exportul ilegal de medicamente decontate în mod fraudulos de Casa Naţională de Sănătate a păgubit bugetul cu 40 de milioane de euro în decurs de un an. La schema infracţională au participat medici, directori de spitale şi farmacii. Au fost arestate 20 de persoane. E vorba de medicamente scumpe repartizate (pe hârtie) gratuit bolnavilor.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Un sirian este organizatorul traficului ilegal de medicamente, obținute într-un mod fraudulos din spitale și farmacii finanțate de Casa Națională de sănătate. La schema infracțională au participat medici, directori de spitale și farmacii.

Șapte persoane se află la arestul Serviciului național de combatere a crimei organizate. Alte 13 au fost puse în libertate contra unor cauțiuni. Perchiziții au fost efectuate la 60 de farmacii, spitale și depozite în orașele Sofia, Plovdiv, Șumen și Slivnița.

Grupul criminal a lucrat cu medici din mai multe spitale județene. Un șef de spital a fost arestat în monentul în care transporta în mașina sac cu medicamente prescrise, pe hârtie, bolnavilor. Medicamente scumpe au fost practic furate, reîmpachetate și exportate în țări din Uniunea Europeană în care prețurile sunt mai mari decât în Bulgaria. Aici, de pildă insulina costă 20 de euro, iar în Germania 93, medicamentele pentru boala Crohn se vând tot în Germania de 2,5 ori mai scump. Tocmai astfel de medicamente pentru boli foarte grave au fost „vândute” unor bolnavi și prin farmacii.

Lista include „Enbrel”, „Seretid”,„Serevent”,„Actrapid”, „Humira”, „Biofix” și multe altele. O parte din acestea sunt deficitare în Bulgaria.

„Pagubele aduse Casei Naționale de sănătate în cursul anilor se cifrează la sute de milioane, iar numai în ultimele 12 luni – la 80 de milioane de levă (40 de milioane de euro)”, a declarat șeful Serviciului de combatere a crimei organizate Ivailo Spiridonov.

Ancheta a demarat în septembrie la baza unor semnale primite în decurs de șase luni.

Cu căteva luni în urmă procuratura specializată anticorupție a început anchetarea unui alt caz de reexport fraudulos de medicamente. În presa au fost menționate căteva farmacii din rețeaua națională a lui Veselin Mareșki – președintele partidului „Volia” care sprijină în Parlament coaliția GHERB-„Patrioții” uniți”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG