Linkuri accesibilitate

Convorbiri la Sofia între premierii Bulgariei și Ungariei


La granița dintre Bulgaria și Turcia...
La granița dintre Bulgaria și Turcia...

Pe ordinea de zi: criza migranților, paza frontierelor Uniunii, colaborarea bilaterală, Balcanii de vest.

La Sofia a avut loc luni vizita premierului ungar Viktor Orban. Pe ordinea de zi s-au aflat criza migranților, paza frontierelor Uniunii, colaborarea bilaterală, Balcanii de vest.

Premierul ungar a sprijinit fără rezerve aderarea Bulgariei la spațiul Schengen. Spre deosebire de Bruxelles care constată lipsa de progrese în combaterea corupției și crimei organizate, Orban îl numește pe Borisov un campion european și poate – mondial, în combaterea contrabandei și a traficului de migranți. „Dacă este corectă, Europa trebuie să invite Bulgaria în spațiul Schengen”, a spus Orban.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Ungaria sprijină fără rezerve colaborarea între Bulgaria și Turcia, care este foarte importantă pentru paza frontierelor Uniunii. „Activitatea premierului Borisov în aceasta direcție este salutară”, a mai spus Orban.

Borisov a declarat la rândul său că Bulgaria a îndeplinit de mult criteriile Schengen și are cea mai sigură frontieră în cadrul Uniunii.

„Acordul Uniunii Europene cu Turcia privind combaterea migrației ilegale trebuie să fie respectat”, a spus premierul bulgar adăugând: „Din punct de vedere istoric ne cunoaștem bine vecinii și știm ce urmări va putea avea o politică nechibzuită”.

„Am rezistat vânturilor istoriei și în trecutul îndepărtat și în perioada celui de al Doilea Război Mondial”, a spus Orban, referindu-se la relațiile bilaterale. „În Europa centrală și în Balcani prietenia și istoria cântăresc mult. Avem o soartă istorică comună”, a adăugat premierul ungar.

El nu a economisit laudele la adresa omologului său bulgar, declarând: „Borisov și-a înfipt baltagul într-un copac mare. El este important nu numai pentru Bulgaria, dar și pentru Ungaria ca lider care inspiră încredere și nu se teme să adopte la nevoie decizii importante”.

Orban a mai declarat că Sofia se prezintă foarte bine ca președintă în exercițiu a Consiliului UE. El a salutat inițiativa Bulgariei privind accelerarea integrării în UE a țărilor din Balcanii de vest și a sprijinit propunerile Sofiei privind dezvoltarea cu investiții europene a infrastructurii regionale de transport și în energetica.

Premierul ungar a invitat investitori din Bulgaria să participe la „succesul economic al Ungariei”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG