Linkuri accesibilitate

Președintele Radev blochează Legea anticorupție ca insuficient de severă


Rumen Radev

Legea votată în cea de a doua lectură în urmă cu două săptămâni, și respinsă de președinte, va fi retrimisă Parlamentului spre noi dezbateri.

Președintele socialist Rumen Radev și-a impus vetoul asupră Legii pentru combaterea corupției și confiscarea averilor ilicite.

Legea votată în cea de a doua lectură în urmă cu două săptămâni, va fi retrimisă Parlamentului spre noi dezbateri.

Radev consideră că măsurile anticorupție prevăzute în noua lege sunt insuficiente și nu corespund așteptărilor cetățenilor. Ele nu garantează succesul luptei anticorupție, iar unele contravin Constituției și acordurilor internaționale la care Bulgaria este parte.

Președintele este de părere că legea va putea chiar îngreuna combaterea corupției, prin respingerea semnalelor anonime și prin posibilă sancționare a cetățenilor care depun semnale fără suficiente probe. Nu este garantată securitatea semnatarilor.

„Combaterea corupției nu poate fi limitată la verificarea declarațiilor de avere ale demnitarilor, la conflictul de interese și confiscările”, declara președintele.

El este de părere că legea nu oferă garanții împotrivă unor eventuale abuzuri și represiuni politice. Numirea membrilor viitoarei comisii se va face cu simplă majoritate în parlament cea ce nu va garanta independența acesteia de puterea executivă. „Este vorbă de numiri politice, fără participarea societății civile și a opoziției”, a declarat președintele. „Nu este prevăzută verificarea integrității candidaților.”

Legea prevede formarea comisiei prin unirea mecanică a 5 organe existente ce nu au dus până la capăt la tribunal în ultimii ani nici-un caz de corupție la nivel înalt. Aceasta pune sub semnul întrebării eficiența Comisiei.

În afară legii rămân multe organe cu funcții în acest domeniu printre care inspectoratele pe lângă Consiliului superior al justiției, Agenției pentru inspecția fiscală, Agenției pentru licitațiile publice etc.

Legea nu prevede confiscarea averilor dobândite prin luarea de mită, abuz de putere, fraude din buget sau din fondurile europene etc.

Vetoul președintelui Radev a fost salutat atât de opoziția socialistă cât și de dreapta tradițională care nu este reprezentată în actualul Parlament.

XS
SM
MD
LG