Linkuri accesibilitate

Extraordinara capacitate de regenerare a ticăloșilor


Alexandru Călinescu

Voiculescu a furat, acum e liber, iar nouă ne rămâne să plătim paguba.

Condamnat în 2014 în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Agricole (ICA), Dan Voiculescu a fost eliberat marți, înainte de a se împlini trei ani din cei zece pe care trebuia să-i execute. Voiculescu este unul dintre cele mai toxice personaje ale României ultimelor decenii. La Revoluția din 1989 el era deja un om bogat, fiind un actor important al firmelor de comerț exterior controlate de Securitatea comunistă. Afacerile lui prospere i-au permis ulterior să construiască un imperiu mediatic din care a făcut un instrument de abjectă propagandă, de presiune și de șantaj. A nutrit ambiții politice, a creat un partid de buzunar care a ajuns să fie curtat atunci când era nevoie de a se asigura o majoritatea parlamentară. A ajuns senator și au rămas de pomină demisiile și candidaturile succesive de la Senat ce nu aveau alt scop decât acela de a întârzia desfășurarea procesului în care era pe banca acuzaților. Tot pe atunci, postul său de televiziune Antena 3 a declanșat o violentă campanie de decredibilizare a justiției și îndeosebi a Direcției Naționale Anticorupție. Dan Voiculescu a fost prezentat drept o victimă a „sistemului”, o țintă a unui complot diabolic, un martir prins în angrenajul unui odios proces politic.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link direct

Circumstanțele eliberării anticipate a lui Voiculescu sunt destul de confuze. S-a spus că era grav bolnav, internat în spital, dar în fața jurnaliștilor a arătat a fi într-o formă excelentă. I s-ar fi redus pedeapsa și pentru redactarea unui număr impresionant de opere „științifice”. Dar, pe de altă parte, nu s-a recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro și se pare că n-au fost achitate nici măcar cheltuielile de judecată. Altfel spus, Voiculescu a furat, acum e liber, iar nouă ne rămâne să plătim paguba.

Cu atât mai revoltătoare este insolența de care a dat dovadă fostul pușcăriaș în primele declarații în fața presei. Îmbrăcat într-un tricou pe care se vedea, ostentativ, marca Jean-Paul Gaultier, mogulul a pozat din nou în victimă, în marele nedreptățit. A avut tupeul să declare că nu există nici un prejudiciu, deși hotărârea instanței e limpede și deși în aceste cazuri nu există prescripție. A promis răzbunare și a desemnat, mai mult sau mai puțin aluziv, principalele lui ținte. Nu este nici o îndoială, de aceea, că atacurile împotriva dnei Kovesi se vor intensifica și că tabăra anti-justiție a recuperat acum un combatant care nu se va da în lături de la cele mai sinistre mârșăvii.

Încă un exemplu care confirmă extraordinara capacitate de regenerare a ticăloșilor.

XS
SM
MD
LG