Linkuri accesibilitate

„Energia pe care o primești în raza locuinței părintești este de nedescris”


Jurnal săăptămânal la Europa Liberă cu Iulia Lopată

Iulia Lopată

Născută pe 30 iulie 1968 la Orhei. A absolvit Colegiul de Medicina din Orhei, Universitatea de Medicină si Farmacie „Nicolaie Testemitanu”. Doctorat la aceeasi Universitate pe tema „Reabilitarea afecțiunilor oculare prin lentile de contact”. Specialist oftalmolog la Centrul republican de diagnosticare ,edicală și șa Centrele de diagnostic si tratament Optic-Lux.

Luni

Trăiesc cu impresiile de la conferința științifico-practică a oftalmologilor din municipiul Chișinău cu participare națională și internațională care a avut loc vineri și sțmbătă (8 și 9 aprilie 2022). S-au reunit profesori și doctori din Romania, Ucraina (un număr mare de participanți), Norvegia, Rusia, Noua Zeelandă și Republica Moldova, pentru a împărtăși idei, cunoștințe și realizări științifice. Au fost puse în discuție subiecte caracteristice domeniului oftalmologiei – maladii rar întâlnite, dificil de diagnosticat, metode noi de tratament, intervenții chirurgicale reușite datorită tehnologiilor avansate.

Materialele conferinței au fost publicate în revista „Sănătate publică, economie și management în medicină”. Un conținut enorm și reușit. În afară departea medicală a revistei, m-au impresionat „filele din istoria elitei medicale a Basarabiei”, scrise de Iurie Colesnic.

Pentru prima dată în țara noastră, la conferință participă optometriștii - absolvenții (prima promoție – 2021) și studenții optometriști. O specialitate nouă, care necesită o enormă implicare (cunoștințe, dedicație și dragoste), o muncă depusă de întregul colectiv profesoral al catedrei de Oftalmologie și Optometrie de la Universitatea de medicină și Farmacie „ Nicolae Testemițanu”.

Participarea la conferințe îmi oferă posibilitatea nu doar de a împărtăși succese sau de a pune în discuție vreun caz mai dificil de diagnostic și tratament, dar aceste întruniri sunt așteptate și binevenite pentru a ne vedea colegii, a ne împărtăși cu bucuriile personale. Ce fac copIii? Care sunt succesele lor? Ce vor să devină? S-au căsătorit? Ești deja bunel, bunică?....Cineva a plecat să activeze la România, altcineva a venit la Chișinău cu traiul, altcineva a plecat la cei drepți... Din an în an apar colegi noi, tineri, frumoși, care calcă apăsat și încrezătoru, dându-ne speranța că vine o generație prosperă.

Marți

Este o zi specială pentru mine, ca părinte. Ana, fiica mea, clasa a X-a a luat locul I la concursul raional „La izvoarele înțelepciunii” organizat de Consiliul de învățământ, un concurs de lectură bazat pe opera lui Nicolae Dabija. Ea a fost redirecționată la etapa republicană.

În aceeași zi, Ștefan, feciorul, clasa a IX-a, s-a implicat în expoziția organizată de proiectul internațional „Jobs” în parteneriat cu Elveția. Acest proiect a avut drept scop ghidarea elevilor către mai multe domenii de muncă.

Consider aceste proiecte și concursuri esențiale în viața unui elev. Acestea îi oferă șansa de a deveni mai responsabil, de a cunoaște persoane noi, de a se dezvolta personal și desigur de a acumula experiențe noi.

În zilele de marți practic yoga. Pe lângă faptul că fac mișcare, am posibilitatea de a-mi restabili gândurile și de a medita. Acesta este secretul meu pentru diminuarea stresului provocat zi de zi.

Miercuri

Dimineața, sunt prezentă la o conferință științifică organizată în incinta secției oftalmologie și ORL. Aici, s-a abordat subiectul „Codul etico-moral al lucrătorului medical”, care are de-a face cu comportamentul adecvat al lucrătorului medical față de pacient și rudele acestuia, și față de colegi.

„Cataracta” a fost unul din subiectele conturate în contextul sporirii longevității populației și necesitatea de reabilitare a persoanelor suferinde. Părerea mea este că aceste conferințe sunt necesare pentru dezvoltarea personală și profesională, în special pentru angajații tineri și fără experiență.

Drumul spre Bălți, spre locul meu de muncă, a fost acompaniat de radioul mașinii. Aici nu ezitau să apară scurte mesaje despre marea tragedie a statului vecin. Uneori mai am ocazia să ascult podcast-uri, interviuri și chiar și muzică, aleg totul după nevoile pe care le am.

Joi

Pentru că se apropie Paștele, am decis să curăț grădina, care se întinde pe proprietatea casei părintești. Energia pe care o primești în raza locuinței părintești este de nedescris, amintirile năvălesc prea rapid și voalat pentru a le putea înțelege concret. Nu am reușit să observ amprenta primăverii în grădina mea. AU înflorit lalelele de culoarea sângelui, zambilele roz-pudrat, albe și mov. Copacii sunt ninși de floricele albe și rozăvioare, gata să te ducă cu gândul la sakura tradițională japoneză. Zumzăiala albinelor nu a lipsit. Ele munceau din greu pentru a finaliza procesul de polenizare. Albinele sunt un hobby al soțului meu, Grigore. Uneori mă implic și eu în acest proces de îngrijire a micilor vietăți.

Vineri

Cu toții cunoaștem însemnătatea religioasă a zilei de azi, de aceea mi-am ajutat fiul la organizarea stiharelor (hainele bisericești specifice religiei ortodoxe), acesta având o viață religioasă destul de aprofundată. La ora patru cu toții mergem la slujbă. Aici asistăm la unul din cele mai sfinte ritualuri, în care consider că toată biserica se concentrează la energia și gândurile pe care le are. La ora opt am fost profund surprinsă de discursul ținut de Episcopul de Edineț și Briceni – Nicodim: „seara de azi este o seară de liniște și pace, fără cuvinte de prisos. Suntem în așteptarea nopții de mâne, când toată lumea va zice - Hristos a Înviat! Adevărat a înviat! Dumnezeu să ne ajute!”.

Seara se încheie liniștit cu o ceașcă de ceai și o discuție cu cei dragi.

XS
SM
MD
LG