Linkuri accesibilitate

Zigzagînd pe Harta corupției...


Mariana Colun
Mariana Colun

Jurnalul săptămînal al Marianei Colun.

Născută în 14 mai 1990 la Orhei. Reporter la portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice. A studiat la Liceul „Onisifor Ghibu” din Orhei, apoi la Facultatea de jurnalism și științe ale comunicării a Universității de stat din Moldova. După ce a activat jumătate de an la postul de radio din localitatea natală, a urmat un stagiu la Centrul de Investigații Jurnalistice. Ulterior s-a întors în radio, fiind timp de doi ani redactor-coordonator la postul național Radio Moldova Tineret. În 2013 a fost reporter la cotidianul „Evenimentul Zilei”, ediția din Chișinău. În mai 2015 revine la Centrul de Investigații Jurnalistice și scrie despre corupție, justiție, achiziții publice, și drepturile omului.

Jurnal săptămînal: Mariana Colun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:40 0:00
Link direct

Luni

Ziua începe mai puțin obișnuit, cu miros de iarbă cosită. Am făcut o clacă pentru a întoarce fânul tăiat acum câteva zile de bunicul meu, care la ai săi 80 proaspăt împliniți nici nu are de gând să lase jos grebla, coasa, furca sau hârlețul. „Să zică lumea că nu-s gospodar?” Născut în inima Bucovinei, aproape de Cernăuți, în familia unor țărani români, a rămas de mic fără tată, fiind nevoit să abandoneze școala la 14 ani, pentru a putea să-și întrețină frații și surorile mai mici. Tătuca este omul poveștilor. Pe la amiază stăm pe pragul casei, cu câte o ulcică de lapte, cum se spune prin părțile astea, iar el îmi povestește despre tatăl său, luat prizonier în Ural în Al Doilea Război Mondial, despre un unchi care a ajuns consilier în Ambasada României la Viena, despre armata făcută în Siberia, despre prima casă de cărămidă din sat, pe care a zidit-o el și mai ales despre bunica, pe care a cunoscut-o la munci în Odesa și de care nu s-a mai despărțit. Au crescut împreună cinci copii, toți împrăștiați prin lume, iar dorul de ei îi împovărează umerii mai tare decât anii.

Seara pornesc spre Chișinău. Paradoxal, drumurile în Ucraina sunt cu mult mai proaste decât cele de la noi. Mă întreb cum gestionează autoritățile lor bugetele de stat, dar unele porțiuni nu au fost reparate de peste douăzeci de ani. La hotarul cu Moldova îmi pornesc telefonul să aflu ultimele noutăți. Azi președintele român a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kövesi. Cât de cinic. Au îndrăznit să decapiteze o instituție care a pus la pușcărie nume grele din politică, implicate în acte de corupție. Înjur.

Marți

Ziua începe cu un email primit de la Curtea Supremă de Justiție. Acum câteva zile pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md am primit o sesizare, în care un cetățean semnala faptul că Ion Druță, președintele Curții Supreme de Justiție, a fost surprins în afara orelor de muncă utilizând automobilul de serviciu pentru a face cumpărături. Am făcut o solicitare la CSJ pentru a primi un comentariu de la Ion Druță și pentru confirmarea faptului că respectivul automobil se află în dotarea instituției. Chiar dacă cei din anticamera președintelui instanței supreme m-au asigurat că voi primi un răspuns cât de curând, acesta a venit abia marți. Dar ce răspuns. Nu doar nu am primit răspuns la cele solicitate, dar am fost anunțată că solicitarea mea nu poate fi examinată pentru că nu se încadrează în parametrii unei petiții. Și acest răspuns vine de la Curtea SUPREMĂ de Justiție. Mă întreb cum e posibil ca până și cei care trebuie să respecte în primul rând legea, să comită astfel de gafe. Să fie oare o coincidență că anume după schimbarea conducerii CSJ instituția se închide din ce în ce mai mult?

Seara stabilesc o întâlnire cu o persoană din anturajul unui condamnat într-un dosar de rezonanță, acum aproape uitat de presă. Mă roagă să ascund telefonul în geantă în timp ce și-l deconectează pe al său. Nu cred în teorii ale conspirației, dar văd cât de speriat e omul din fața mea. Mă bucur însă că a decis să rupă tăcerea. De-ar vorbi toți cei reduși la tăcere în ultimii ani...

Miercuri

De dimineață câțiva experți de la o organizație internațională ne fac o evaluare. Chiar dacă unii politicieni ne consideră doar niște mâncători de granturi, pâinea câștigată într-un ONG de media nu-i deloc ușoară. Ziua însă mi-o marchează din nou o știre din sistemul justiției. Recent cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au creat o Comisie de Etică și conduită profesională a judecătorilor. Chiar dacă ei înșiși au fost implicați anterior în probleme de integritate, de acum încolo vor trebui să le recomande colegilor săi cum să depășească dilemele ce țin de etică și conduită profesională. Mă întreb cât cinism mai încape în justiția din țara noastră.

Seara îmi împlinesc o plăcere mai veche, cea de a găti împreună cu prietenii. Urmează meciul din a doua semifinală a Campionatului mondial de fotbal și golurile Croației, echipă pentru care țin pumnii după ce Germania a plecat acasă. Croații au ieșit în finală. Microbista din mine poate adormi mulțumită.

Micorbista Mariana Colun
Micorbista Mariana Colun

Joi

Am luat ultimul comentariu pentru o investigație la care am lucrat câteva luni. Ultimele retușuri și mâine poate fi publicată. Mă prind la ideea că în ultimele zile se întâmplă ceva cu site-ul nostru. Ceva dubios. Nu sunt paranoică, dar câteva indicii arată că ar fi vorba de un atac cibernetic. Tare sper să mă fi înșelat.

Documentând timp de câteva ore o investigație care va apărea în curând mă prind la ideea că nu e rău deloc să fii judecător în Moldova. Cel puțin în anturajul meu niciun bugetar nu reușește să adune atâta cât adună unii magistrați. Este adevărat că nu toți, există și judecători onești, care trăiesc modest din salariul pe care îl au. Imaginea lor însă e afectată de cei care reușesc să-și ridice palate, să-și cumpere mașini de lux sau apartamente pe care le înregistrează pe numele copiilor sau părinților.

Seara aflu că Centrul de Investigatii Jurnalistice s-a învrednicit de Mentiune specială în cadrul Galei Premiilor Europene pentru Societatea Civilă, decernată de Delegatia Uniunii Europene în Republica Moldova. Ziua de joi nu se putea termina mai frumos.

Vineri

Azi este lansată Iniţiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018”. Cei mai buni jurnaliști din țară vor monitoriza candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru ca cetățeanul care va merge la urna de vot să își exercite dreptul fiind informat și conștient de impactul alegerii pe care o va face. Monitorizări de acest fel au fost și în anii anteriori, iar politicieni cu nume sonore au ajuns în așa zisele liste negre pentru abuzuri, lipsă de integritate sau implicare în scandaluri de corupție. Totuși, mulți dintre ei continuă și azi să ne guverneze din scaune moi. Mă întreb, pentru a câta oară, când cetățeanul moldovean nu se va mai lăsa manipulat de capurile vorbitoare ale analiștilor de buzunar, de cizmele de cauciuc, kilogramele de hrișcă sau concertele gratuite și în sfârșit îi va taxa prin votul său pe cei care merită taxați.

XS
SM
MD
LG