Linkuri accesibilitate

Jurnalist american, reținut în Rusia sub acuzația de spionaj


Evan Gershkovich, reporterul WSJ, reținut în Rusia sub acuzația de spionaj (foto arhivă, iulie 2021).
Evan Gershkovich, reporterul WSJ, reținut în Rusia sub acuzația de spionaj (foto arhivă, iulie 2021).

Rusia a anunțat că un jurnalist american, corespondent la Moscova al cotidianului Wall Street Journal, a fost arestat sub suspiciunea de spionaj.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) susține că Evan Gershkovich, „la instrucțiunile Statelor Unite”, ar fi „strâns informații despre una dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus, care constituie un secret de stat.”

Gershkovich a fost reținut la Ekaterinburg, potrivit agențiilor ruse de stat, care au publicat declarația FSB.

Wall Street Journal a dat imediat publicității o declarație prin care respinge „categoric acuzațiile” și cere „eliberarea imediată a reporterului nostru, Evan Gershkovich. Suntem solidari cu Evan și familia lui”, se mai arată în comunicatul WSJ.

Ambasada Statelor Unite la Moscova nu a comentat imediat, relatează NYT.

Evan Gershkovich relata pentru WSJ de la Moscova din ianuarie 2022. Înainte a relatat din Rusia pentru AFP și pentru The Moscow Times. A fost și în redacția de știri a cotidianului New York Times.

În ultimii ani, niciun jurnalist occidental nu a fost judecat pentru spionaj în Rusia, remarcă NYT, așa că reținerea lui Gershkovich poate fi văzută drept o escaladare a campaniei dusă de Moscova împotriva organizațiile de știri străine. Multe și-au redus drastic activitățile în Rusia anul trecut, după ce Moscova a impus limitări draconice ale modului cum se poate relata despre războiul din Ucraina, provocat de invazia rusă.

Mai multe publicații occidentale și-au retras temporar reporterii din Rusia în martie 2022, invocând riscul ca aceștia să fie urmăriți penal pentru simplul fap că-și fac meseria de jurnaliști.

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) a fost obligat să-și închidă biroul de la Moscova din cauza presiunilor autorităților ruse.

XS
SM
MD
LG