Linkuri accesibilitate

Jurnalistul Aleksandr Nevzorov, condamnat la 8 ani închisoare pentru comentarii despre război


Jurnalistul Aleksandr Nevzorov a fost condamnat la închisoare în absență
Jurnalistul Aleksandr Nevzorov a fost condamnat la închisoare în absență

Un tribunal din Moscova l-a condamnat în contumacie pe unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de televiziune din Rusia, Aleksandr Nevzorov, la opt ani de închisoare pentru că ar fi discreditat forțele armate implicate în actuala invazie neprovocată a Ucrainei.

Tribunalul districtual din Basmanni a pronunțat sentința pe 1 februarie. Procurorul solicitase o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru jurnalistul care s-a remarcat în ultima perioadă prin criticile sale la adresa Kremlinului.

Comisia de anchetă a lansat o investigație asupra lui Nevzorov în martie anul trecut, în legătură cu declarațiile pe care acesta le-a făcut pe Instagram și YouTube, în care a criticat forțele armate pentru un sângeros atac asupra unui azil de bătrâni din orașul ucrainean Mariupol și pentru presupusele torturi și ucideri de civili în orașul Bucea.

În mai, un tribunal din Moscova a decis ca Nevzorov să fie reținut timp de două luni în cazul în care se întoarce în Rusia.

Proprietatea lui Nevzorov din regiunea nord-vestică Leningrad a fost confiscată în ceea ce tribunalul districtual din Basmanni a declarat că este o măsură pentru a asigura o compensație pentru posibilele amenzi pe care Nevzorov va fi obligat să le plătească dacă va fi condamnat.

Nevzorov se află, în prezent, într-un turneu prin Canada cu prelegeri despre agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. El locuiește actualmente într-un stat membru nespecificat al Uniunii Europene.

În luna iunie a anului trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret de acordare a cetățeniei ucrainene lui Nevzorov și soției sale, Lidia, „pentru serviciile” aduse Ucrainei.

În zilele de după declanșarea invaziei în Ucraina la 24 februarie, președintele Vladimir Putin a promulgat o lege care prevede pedepse lungi cu închisoarea pentru distribuirea de „informații false transmise în mod deliberat” despre operațiunile militare rusești, în timp ce Kremlinul încearcă să controleze discursul justificativ despre războiul dus în Ucraina.

Legea prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru persoanele condamnate pentru o infracțiune, în timp ce pedeapsa pentru distribuirea de „informații false în mod deliberat” despre armata rusă care duce la „consecințe grave” ajunge la 15 ani de închisoare.

De asemenea, legea prevede că este ilegală „lansarea de apeluri împotriva utilizării trupelor rusești pentru protejarea intereselor Rusiei” sau „pentru discreditarea unei astfel de utilizări”, cu o posibilă pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Aceeași prevedere se aplică și apelurilor pentru sancțiuni împotriva Rusiei.

Nevzorov, care continuă să critice aspru pe canalul său de YouTube pe Putin și guvernul său în legătură cu războiul lansat de Moscova în Ucraina, a respins acuzațiile, afirmând că are dreptul de a-și exprima propria opinie.

XS
SM
MD
LG