Linkuri accesibilitate

Jurnalistul Ihar Losik, corespondent Radio Svoboda și deținut politic, a încercat să se sinucidă


Ihar Losik, fotografie de arhivă
Ihar Losik, fotografie de arhivă

Centrul pentru drepturile omului „Viasna” a relatat acest incident spunând că Ihar a fost salvat.

Activiștii pentru drepturile omului au primit informații din mai multe surse că jurnalistul de la Radio Svoboda, Ihar Losik, a făcut greva foamei pentru o perioadă lungă de timp în colonia Navapolat, iar apoi și-a tăiat mâinile și gâtul. Ihar a fost salvat și trimis la Medsanceastka.

Recent, s-a aflat că Losik, care a fost reținut la 25 iunie 2020 și execută o pedeapsă de 15 ani în colonia Navapolatka nr. 1, va fi citat să se prezinte personal la tribunalul districtual Baranovițki. În cazul în care se opune acestei audieri, este amenințat va fi adus cu forța de trupele de poliție, se spune în citație.

Losik care are 29 de ani a fost bursier al Europei Libere și era consultant al serviciului belarus al Europei Libere.

În iunie 2020, poliția i-a percheziționat casa în care locuia cu părinții și l-a arestat.

Într-o mărturisire video, înregistrată înainte de condamnarea lui Losik, soția sa Daria, cu care Ihar are o fiică, l-a criticat pe Aleksander Lukașenko.

„Este interesant că, în timp ce se presupune că lupți împotriva unor astfel de amenințări teribile, nu ai curaj să te întâlnești cu o fată obișnuită, o soție și o mamă iubitoare”, a spus ea. „Cum vei trăi, să-ți îmbrățișezi copiii, pe cei apropiați, știind ce ai făcut astăzi?”

Daria Losik se află acum în spatele gratiilor. Ea a fost condamnată recent la 2 ani de închisoare.

Fiica de patru ani a lui Losik, Paulina, se află acum cu bunicii ei.

Urmărirea penală a lui Ihar și a Dariei Losik

Urmărirea penală împotriva lui Ihar Losik, administrator al comunității „RB Brain” și consultant independent pentru Radio Svoboda, a fost declanșată în conformitate cu art. 342 din partea I, Cod penal („pregătirea pentru încălcarea ordinii publice”) și art. 293, partea a doua, CP („pregătirea pentru participarea la dezordini în masă”).

Losik a fost reținut pe 25 iunie 2020 după o percheziție domiciliară în casa lui din Baranavici. La acea vreme, la canalul său de Telegram „RB Brain” erau abonate 167 de mii de persoane.

Ihar Losik a scris în mod constant despre evenimentele care s-au petrecut în timpul alegerilor prezidențiale din Belarus și după acestea. Activiștii pentru drepturile omului îl consideră un prizonier politic.

La 15 decembrie, după a doua punere sub acuzare, Ihar Losik a declanșat greva foamei în semn de protest și a ținut-o până la 25 ianuarie.

La 11 martie 2021, Losik a fost adus în justiție cu un nou cap de acuzare. În semn de protest, Igor s-a rănit la mână în fața avocatului și a anchetatorului și a anunțat, de asemenea, o grevă a foamei fără apă. Pentru aceasta, Losik a fost plasat în celula închisorii de detenție preventivă Jodzin. El a stat acolo timp de cinci zile, dintre care patru a făcut greva foamei fără apă.

Pe 14 decembrie 2021, în clădirea centrului de detenție preventivă-3 din Gomli, judecătorul Mikalai Dolia a condamnat șase inculpați:

  • Ihar Losik a fost condamnat la 15 ani de închisoare,
  • Artem Sakav - 16 ani,
  • Mikola Statkevici - 14 ani,
  • Dmitriy Popov - 16 ani,
  • Serhi Țihanovski - 18 ani,
  • Vladimir Țiganovici - 15 ani de închisoare.
  • Daria , soția lui Ihar Losik, a fost condamnată la 2 ani de închisoare într-o colonie cu regim general (în conformitate cu articolul 361-4 din Codul penal) pentru că a dat un interviu despre soțul ei, în care, potrivit actului de acuzare, „s-a prezentat ca fiind soție de deținut politic”. Daria Losik a fost condamnată la 19 ianuarie 2023 de către judecătorul Tribunalului Regional din Brest, Mikola Grigarovici.

XS
SM
MD
LG