Linkuri accesibilitate

„Poveștile ne învață că binele învinge întotdeauna”


Ana Moraru
Ana Moraru

Jurnalul săptămânal vcu Ana Moraru

S-a născut la 15 februarie 1979, la Drăsliceni, Criuleni. A studiat la Liceul teoretic Vasile Alecsandri din Chișinău, apoi la facultatea de litere a Universității de stat din Moldova, specialitatea limba și literatura română – limba și literatura franceză. Studii postuniversitare la Institutul de perfecționare în domeniul agroalimentar, specialitatea management în businessul agroalimentar. Scrie pentru ziarele „Accente Libere”, „Gazeta Liberă”, publicaţiile on-line Arena, Elldor.Info şi revista „Fashion VIP”. Din 2005 până în 2018 a fost redactor-prezentator și director de programe la postul de radio „Vocea Basarabiei”. În prezent este coordonator al serviciului Comunicare și Promovare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Luni, 31 decembrie

La ora 09.00 mă sună la telefon colegii de la postul de radio Eco FM ca să le spun ascultătorilor în direct, în calitate de realizatoare a emisiunii „La Înălțime cu CALM” cum a fost 2018. A fost un an intens, plin de evenimente, de provocări, de decizii ce mi-au schimbat unele percepții. Cu acest prilej le mulțumesc colegilor de la Congresul Autorităților Locale din Moldova pentru că m-au primit în echipă, una formată din profesioniști, din care sunt mândră să fac parte. În 2018 am cunoscut foarte mulți aleși locali, iar o bună parte dintre ei m-au impresionat prin efortul pe care îl depun zi de zi pentru a aduce schimbări în localitățile lor. Vizitele de studiu pe care le-am întreprins alături de reprezentanții administrației locale m-au ajutat să-i cunosc mai bine și cred că femeile noastre primari ar merita cele mai de preț trofee, deoarece duc pe umerii lor nu doar grijile familiilor lor, dar și a comunităților pe care le reprezintă. Nici gând să diminuez din valoarea bărbaților primari, doar că e cumva firesc ca aceștia să fie puternici. Pe parcursul zilei răspund tuturor mesajelor de felicitare, telefonul sună neîncetat și mă bucur că am atâția oameni minunați în preajmă. La mulți ani, Hancăuți, Edineț; Varnița, Anenii Noi; Egoreni, Soroca; Nișcani, Călărași; Hâjdieni, Glodeni; Râmnicu Vâlcea, București și Chișinău! La mulți ani, prieteni dragi! În 2019 să auzim numai de bine!

Marți, 1 ianuarie

Ne trezim destul de târziu și pentru că porumb și grâu nu avem la îndemână, punem orez într-o pungă și mergem să îi semănăm pe nași. Ne reunim în jurul mesei de sărbătoare alături de alte două familii. Aflăm că niște cunoscuți de-ai noștri au ales să emigreze în Marea Britanie. Pleacă împreună cu copiii. Nu o duceau rău aici, dar nu au siguranța zilei de mâine. Altcineva s-a reîntors recent din Canada pentru că nu a reușit să se acomodeze acolo. Totuși, principalul subiect al discuției sunt alegerile din 24 februarie. Unul dintre invitați își manifestă dezamăgirea față de întreaga clasă politică și afirmă că nu va merge la vot, deoarece a obosit de fiecare dată să aleagă răul cel mai mic, iar schimbările așa și nu se produc. Ceilalți musafiri vin cu argumente în favoarea votului exprimat o dată la patru ani. „Să lăsăm minoritățile naționale și bătrânii să ne decidă soarta, dacă noi, cei care chiar înțelegem ce se întâmplă în țara asta alegem să nu votăm”, spune unul dintre invitați. Argumente pro și contra sunt multe și toate au dreptul la viață dar, cele care sunt împotriva necesității exprimării votului pălesc pe lângă cele care demonstrează importanța mobilizării electoratului în ziua alegerilor. După mai bine de o oră de dezbateri, scepticul nostru lasă armele jos și confirmă că va vota și de această dată.

Miercuri, 2 ianuarie

Merg la bancă pentru a-mi schimba cardul care a expirat. O întreb pe angajata ce mă deservește dacă a văzut și ea știrea în care se anunță că Mobaisbancă se retrage din Republica Moldova. Îmi spune că a fost doar un zvon, considerând că unii concurenți încearcă astfel să atragă clienții de partea lor.

În grupul CALM de pe o rețea de socializare unul dintre experții noștri postează o informație privind condițiile de aplicare la granturile oferite de Visegrad – o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. În condițiile unor bugete austere, atragerea fondurilor străine rămâne una dintre puținele modalități de a dezvolta comunitățile locale. Deși în majoritatea primăriilor nu există specialiști în scrierea proiectelor, iar autoritățile locale nu sunt motivate financiar, mulți primari au înțeles că doar astfel pot genera schimbări și aplică peste tot unde este posibil, stabilesc parteneriate de colaborare cu primării din România și din alte țări și înregistrează succese.

Seara, la cinematograf vizionăm filmul pentru copii „Spărgătorul de nuci”. Poveștile ne învață că binele întotdeauna învinge.

Joi, 3 ianuarie

Pregătesc un comunicat despre materialele din noul număr al ziarului „Vocea Administrației Locale”. Este o publicație care ajunge în majoritatea covârșitoare a comunităților locale, membre ale CALM și unde găsim preocupările, realizările, dar și inițiativele APL/CALM ce ar contribui la sporirea gradului de descentralizare.

Una dintre prietenele mele îmi spune că a decis să plece împreună cu familia peste hotare, în căutarea unui trai decent. Ea, dar și soțul ei au joburi bune, locuință, dar nu-și văd viitorul aici. În ultimii ani tot mai mulți oameni din anturajul meu pleacă, sunt sigură că majoritatea familiilor din Republica Moldova sunt afectate de acest fenomen. Mă cuprinde o tristețe și mă gândesc că rămân cu tot mai puțini prieteni acasă. Ne întâlnim cu niște cunoscuți care, după mai bine de 18 ani de trai în Rusia, au decis să emigreze în Europa, explicând că în ultimii ani nu reușesc să agonisească nimic în țara lui Vladimir Putin. Ne spun că trenul Moscova-Chișinău e aproape pustiu, un indicator al faptului că tot mai puțin moldoveni aleg să plece spre est, vestul devenind mult mai atrăgător, mai ales după eliminarea regimului de vize. Tare îmi doresc să apuc vremurile când oamenii își vor dori să revină acasă.

Vineri, 4 ianuarie

Ne trezim de dimineață pentru că avem de parcurs un drum lung. Gabriela a tot numărat zilele care ne despărțeau de revederea cu verișorii ei de la București. Spre seară ajungem în capitala tuturor românilor, acum îmbrăcată în straie de sărbătoare.

Iarna trecută, tot la început de an, căzuse o zăpadă ca în povești. Ne impresionase numărul bucureștenilor care ieșiseră cu lopețile să facă pârtii în fața magazinelor, a blocurilor, pe trotuare. Noi, de obicei, așteptăm ca cineva să ne facă ordine în curte sau să ne soluționeze alte probleme.

Copiii își exprimă cel mai mult bucuria revederii. De la ei cred că ar trebui să învățăm să nu ne ascundem emoțiile, să spunem ce simțim și să ne bucurăm de lucrurile esențiale - momentele petrecute alături de oamenii dragi.

XS
SM
MD
LG