Linkuri accesibilitate

Kamala Harris și-a ales vicepreședintele: Tim Walz, guvernator din Minnesota


Tim Walz (centru) vorbind la un eveniment găzduit de președintele Joe Biden la Casa Albă pe 3 iulie, flancat de guvernatorii din New York Kathy Hochul (s) și din Maryland, Wes Moore.
Tim Walz (centru) vorbind la un eveniment găzduit de președintele Joe Biden la Casa Albă pe 3 iulie, flancat de guvernatorii din New York Kathy Hochul (s) și din Maryland, Wes Moore.

Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite, l-a ales pe guvernatorul Tim Walz din Minnesota ca partener de cursă pentru alegerile prezidențiale. El ar urma să-i fie vicepreședinte, în cazul unei victorii democrate la alegerile din toamnă.

Explicațiile opțiunii variază. Unii analiști arată că decizia ar fi fost motivată de dorința de a atrage voturile alegătorilor independenți și democraților moderați, un segment crucial în cursa strânsă împotriva fostului președinte Donald Trump. Alții cred că, dimpotrivă, sprijinul acordat de stânga partidului, care nu l-a dorit pe guvernatorul de Pennsylvania, Josh Shapiro, ar fi fost factorul determinant, aceasta fiind baza electorală pe care Harris nu-și poate permite să o piardă.

Tim Walz, în vârstă de 60 de ani, este cunoscut politic ca guvernator al statului Minnesota și fost membru al Camerei Reprezentanților.

Născut în Nebraska și crescut într-o familie de clasă muncitoare, Walz aduce în campanie autenticitate și o înțelegere profundă a problemelor oamenilor simpli, inclusiv cei din medii rurale. Experiența sa mai întâi în Garda Națională a armatei americane și apoi ca profesor pe Rezervația Indiană Pine Ridge și în China, precum și ca profesor și antrenor de fotbal American la un liceu din localitatea Mankato, i-au oferit o perspectivă unică asupra serviciului public, educației și a nevoilor comunității.

Un progresist cu apel la clase mai largi

Ca guvernator al statului Minnesota, Walz a implementat politici semnificative care reflectă valori „progresiste”, termen care desemenează aici în general stânga politică. A semnat legi care asigură mese gratuite pentru elevi, a extins drepturile de vot pentru foști deținuți și protejat drepturile la acces medical pentru minorități sexuale. De asemenea, guvernatorul a introdus un sistem de avertizare pentru confiscarea armelor de la persoanele considerate o amenințare și a legalizat marijuana.

Susținătorii lui Walz, inclusiv strategul David Axelrod, care a făcut parte din administrația Obama și grupuri progresiste consideră că guvernatorul va aduce în campanie „spiritul Midwestului american”, un avantaj important în state considerate decisive.

Dacă este perceput ca fiind de centru, analiză care se potrivește cu unele dintre politicile sale, dar nu toate, alegerea lui Walz va ajuta, de asemenea, să atenueze temeri legate de Kamala Harris pe care conservatorii o caracterizează ca o candidată de stânga din San Francisco, un simbol geografic al stângii în America.

Din punct de vedere electoral, câștigul cu Walz nu e semnificativ, Minnesota este un stat important dar în care Kamala Harris conducea de-acum în sondaje cu șase puncte procentuale în fața lui Trump.

Opțiunea pentru Walz nu este lipsită de controverse, dar ele nu au jucat un rol important în ultimele zile, opoziția atât republicană cât și la stânga partidului democrat, concentrându-și criticile asupra lui Josh Shapiro, guvernator în Pennsylvania, stat considerat decisiv, unde scorul în sondaje e egal.

Walz a fost criticat de republicani pentru măsurile sale de protecție a îngrijirii medicale pentru minorități sexuale, pentru reacția considerată inadecvată in 2020 la conflictele rasiale, generate de uciderea lui George Floyd și mai recent pentru comentariile sale despre adversarii din MAGA și candidații lor, pe care i-a numit „ciudați.”

Harris și echipa sa sunt convinși că Walz este partenerul potrivit pentru a contracara retorica extremă a republicanilor, tocmai pentru că este perceput ca un om obișnuit, cu bun simț și umor.

Pragmatic și inclusiv

Tim Walz a demonstrat de-a lungul carierei sale politice o capacitate remarcabilă de a naviga între diversele cerințe și orientări și așteptările alegătorilor săi. Este de așteptat ca el să aducă o abordare pragmatică și inclusivă la nivel național, combinând politica progresistă cu experiențele sale de viață, care rezonează cu un spectru mai larg de americani.

Walz este recunoscut pentru capacitatea sa de a colabora și de a construi consens, ceea ce ar putea fi important într-un climat politic polarizat. Deși a implementat politici în general de stânga, el a demonstrat și o deschidere către dialog și compromis.

Acestea fiind spuse, cu excepția momentului acestei opțiuni, prima efectuată de noua candidate democrată, rolul vice-președintelui este în general unul din umbră, în America. Urmează un turneu electoral Harris – Walz în state considerate esențiale pentru victoria democraților.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG