Linkuri accesibilitate

Kara-Murza, cunoscut critic al Kremlinului, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare


Vladimir Kara-Murza (dreapta) și avocatul său, Vadim Prokhorov, la Tribunalul din Moscova, în martie.
Vladimir Kara-Murza (dreapta) și avocatul său, Vadim Prokhorov, la Tribunalul din Moscova, în martie.

Un tribunal rus l-a găsit vinovat de trădare și de răspândirea de informații false pe jurnalistul Vladimir Kara-Murza, acuzații pe care el le neagă. El a fost  condamnat la pedeapsa maximă de 25 de ani.

Grupurile pentru drepturile omului spun că această condamnare reprezintă o încercare a Kremlinului de a-l persecuta pe unul dintre cei mai proeminenți critici ai săi.

Tribunalul orașului Moscova, plin de reporteri, diplomați și susținători, a dat verdictul în procesul din 17 aprilie, la puțin peste un an după ce Kara-Murza, care de două ori a fost aproape de moarte în urma a ceea ce el spune că au fost atacuri deliberate de otrăvire, a fost arestat sub acuzația de răspândire de „informații false” despre forțele armate ale Rusiei.

În august, autoritățile ruse au adăugat acuzația de implicare într-o organizație străină „indezirabilă”, iar în octombrie el a fost acuzat și de trădare pentru că a criticat public autoritățile ruse pe scena internațională.

Procesul a fost amânat luna trecută, după ce avocatul său a declarat instanței că starea de sănătate a clientului său „s-a deteriorat semnificativ”. Un certificat de la unitatea medicală a centrului de detenție al lui Kara-Murza a declarat că acesta era tratat pentru polineuropatie, despre care el spune că este rezultatul otrăvirii.

„Vladimir Kara-Murza a fost reținut, urmărit penal și riscă o pedeapsă monstruoasă cu închisoarea pentru că nu a făcut altceva decât să-și ridice vocea și să se facă ecoul altor critici din Rusia care nu sunt de acord cu Kremlinul, cu războiul său din Ucraina și cu escaladarea represiunii în Rusia”, a declarat Hugh Williamson, directorul pentru Europa și Asia Centrală al Human Rights Watch, înainte de verdict.

„Persecutarea lui Kara-Murza de către Kremlin, care face parte din eforturile sale de a demoraliza și de a înăbuși activismul civic, ar trebui condamnată în cei mai puternici termeni posibili", a adăugat el. Kara-Murza este considerat de Amnesty International un „prizonier de conștiință” al sistemului penitenciar rus.

În ultima sa declarație în fața instanței, la 10 aprilie, Kara-Murza a declarat că limbajul folosit împotriva sa de magistrați și comportamentul oamenilor legii amintesc de anii 1930, când cetățenii sovietici erau arestați pe baza unor acuzații inventate și supuși unor procese-spectacol.

Kara-Murza, susținător veteran al valorilor democratice și critic vehement al actualului guvern rus, a declarat că a fost încarcerat pentru opiniile sale politice, „pentru că s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina, pentru mulți ani de luptă împotriva dictaturii președintelui rus Vladimir Putin”.

„Nu numai că nu regret nimic din toate acestea, dar sunt mândru de asta”, a spus el, adăugând că așteaptă cu nerăbdare ziua în care „cei care au aprins și declanșat acest război, și nu cei care au încercat să-l oprească, vor fi recunoscuți drept criminali”.

Rusia a adoptat o lege care incriminează răspândirea de „informații false” despre armată la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Kara-Murza este cel mai recent dintr-o serie de activiști ai opoziției, jurnaliști și alte persoane care au fost arestate și urmărite penal în temeiul acestei legi, în contextul unei represiuni tot mai mari a Kremlinului asupra societății civile.

Kara-Murza a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai Legii Magnitsky din SUA, care prevede sancțiuni pentru cei care încalcă drepturile omului în Rusia. De asemenea, el a solicitat impunerea de sancțiuni pentru oficialii ruși vinovați.

La 3 martie, Statele Unite au trecut pe lista de sancțiuni șase persoane, inclusiv trei judecători, pentru rolul în detenția și condamnarea lui Kara-Murza.

Regretatul senator american John McCain a fost un susținător al eforturilor lui Kara-Murza, iar Kara-Murza a fost unul dintre cei care au purtat sicriul la înmormântarea lui McCain, în 2018.

XS
SM
MD
LG