Linkuri accesibilitate

Karen Donfried: Statele Unite vor fi alături de Moldova și pe frontul crizelor, și pe cel al reformelor


Karen Donfried: Statele Unite vor fi alături de Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:43 0:00

Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice, a declarat Europei Libere, într-un interviu, că Statele Unite sprijină conducerea moldoveană, în frunte cu Maia Sandu, pe fundalul relatărilor despre un complot rusesc pentru răsturnarea puterii de la Chișinău.

Principalele declarații pe scut:

  • Statele Unite și alte cam 50 de țări vor furniza asistență suplimentară Ucrainei pentru a o plasa în cea mai puternică poziție posibilă de a respinge ofensiva rusească și – în ultimă instanță – de a împinge Rusia afară din Ucraina.
  • Președintele american Joe Biden a spus că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu există vreo limită de timp în acest sprijin.
  • Nu este o pace justă dacă Rusia preia controlul asupra unor părți ale teritoriului Ucrainei, iar sfârșitul războiului nu poate lăsa Rusia într-o poziție în care poate, pur și simplu, să se odihnească și să se refacă, iar apoi să reinvadeze Ucraina.
  • Suntem profund îngrijorați în legătură cu relatările despre complotul rusesc [în R. Moldova] (...). Am ținut foarte strâns legătura cu partenerii noștri moldoveni pe parcursul a ceea ce este o perioadă critică și sprijinim puternic conducerea, în frunte cu președinta moldoveană, Maia Sandu.
  • Sprijinim foarte mult instalarea noului guvern, dar și angajamentul reînnoit pentru reforme. Înțeleg greutățile momentului, dar nu mă îndoiesc o clipă de atașamentul președintei Sandu față de acea cale a reformelor.

Statele Unite vor sprijini în Ucraina doar o pace „justă” și „sustenabilă”

Europa Liberă: Războiul Rusiei contra Ucrainei intră în curând în al doilea an. S-au făcut declarații despre o posibilă ofensivă rusească majoră pentru a marca aniversarea. Ce părere aveți, este de așteptat o escaladare majoră a situației?

Karen Donfried: Aveți dreptate, ne apropiem de trista aniversare a primului an de război brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Haideți să începem amintindu-ne cu toții că ne aflăm în această situație din cauza unei decizii luate de președintele (rus Vladimir) Putin, de a lansa o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei anul trecut, la 24 februarie.

Ceea ce face Rusia, de fapt, este să se pregătească să lanseze o nouă ofensivă.

Noi, aliații și partenerii noștri, am fost uniți în anul trecut de atunci în sprijinul pentru Ucraina, ca să fim siguri că Ucraina își poate menține suveranitatea și integritatea teritorială. Iar eu aș face apel la Vladimir Putin să pună capăt războiului, pentru că e singurul om care poate face asta. Numai că, așa cum vedeți, ceea ce face Rusia, de fapt, este să se pregătească să lanseze o nouă ofensivă.

Unii consideră că ea deja a început – l-am auzit pe secretarul general NATO spunând că deja [rușii] încep acea ofensivă. Ați văzut, de asemenea, ieri, la Grupul de Contact pentru Ucraina, că Statele Unite și alte cam 50 de țări s-au reunit și au spus ce asistență suplimentară de securitate vor furniza Ucrainei, ca să se asigure că Ucraina se va afla în cea mai puternică poziție posibilă de a respinge ofensiva rusească și – în ultimă instanță – de a împinge Rusia afară din Ucraina. Așadar, rămânem foarte angajați în Ucraina și, așa cum a spus președintele [Statelor Unite Joe] Biden, vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

Europa Liberă: Statele Unite și aliații lor și-au intensificat, într-adevăr, ajutorul militar pentru Ucraina. Această tendință va continua în cel de-al doilea an de război sau Statele Unite vor acționa în vederea unei soluții diplomatice sau și una, și alta?

Karen Donfried: Voi reitera că președintele Biden a spus că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu există vreo limită de timp în acest sprijin. Și ajutăm Ucraina să se apere, sprijinind, în același timp, principiile Cartei ONU: respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială; nerecurgerea la forță și la amenințarea cu forța.

Acestea sunt, în mod fundamental, trăsături ale lumii în care trăim. O ordine bazată pe reguli – asta apărăm în Ucraina și nu există o limită de timp în acest sprijin. Iar șeful meu, secretarul [de stat Antony] Blinken, a spus adesea: „Dacă Rusia se oprește din luptă, războiul se termină. Dacă Ucraina oprește lupta, Ucraina se termină”.

Deci, vom continua să fim alături de Ucraina. La întrebarea despre o înțelegere de pace: președintele [ucrainean Volodimir] Zelenski a fost foarte elocvent când a vorbit despre dorința unei păci „juste și sustenabile” . Și cum știți, a pus pe masă un plan de pace spre sfârșitul anului trecut, iar ceea ce înțelege prin „pace justă și sustenabilă” este că nu este o pace justă dacă Rusia preia controlul asupra unor părți ale teritoriului Ucrainei. Asta nu este just. Iar „sustenabilă” înseamnă că sfârșitul războiului nu poate lăsa Rusia într-o poziție în care poate, pur și simplu, să se odihnească și să se refacă, iar apoi să reinvadeze Ucraina.

Așadar, această idee a unei păci juste și sustenabile este o viziune care unește în foarte mare măsură Ucraina și Statele Unite.

Sprijin pentru Maia Sandu și un „angajament reînnoit pentru reforme”

Europa Liberă: „Dialogul strategic Statele Unite – Moldova” are o dimensiune importantă legată de securitate, iar R. Moldova a dezvăluit, pe 13 februarie, ceea ce numește un plan rusesc de răsturnare a puterii moldovene, cu ajutorul forțelor pro-ruse din interiorul țării. Cât de mare estimați că este pericolul, mai ales într-o perioadă în care R. Moldova își înlocuiește un guvern pro-occidental cu un alt guvern pro-occidental?

Karen Donfried: Suntem profund îngrijorați în legătură cu relatările despre complotul rusesc [în R. Moldova] și cunoaștem, desigur, cu toții cât se poate de bine manualul de care se conduce Rusia. Am văzut ce a făcut Rusia în multe locuri, inclusiv în Moldova, inclusiv în Ucraina, inclusiv în Georgia și lista poate continua. Am ținut foarte strâns legătura cu partenerii noștri moldoveni pe parcursul a ceea ce este o perioadă critică și sprijinim puternic conducerea, în frunte cu președinta moldoveană, Maia Sandu.

Sprijinim foarte mult instalarea noului guvern, dar și angajamentul reînnoit pentru reforme.

Vom continua să ne coordonăm foarte strâns. Ați menționat dialogul strategic pe care îl avem cu Moldova și pe care îl considerăm o conversație foarte constructivă și fructuoasă. Ați menționat și schimbarea de guvern de acum. Sprijinim foarte mult instalarea noului guvern, dar și angajamentul reînnoit pentru reforme. Vom continua să fim alături de Moldova într-o perioadă foarte critică.

Europa Liberă: „Dialogul strategic Statele Unite – Moldova” include cerințe pentru Moldova de a consolida statul de drept, buna guvernare și lupta împotriva corupției. Cum se descurcă R. Moldova pe acest front, într-o perioadă de crize multiple în regiune?

Karen Donfried: Cred că aveți dreptate să subliniați provocările momentului.

Moldova se găsește într-o poziție geografică vulnerabilă, se confruntă cu un mare război în apropiere, se confruntă cu provocarea care este Transnistria. Aveți aceste mari dificultăți, dar aveți și o conducere în frunte cu Maia Sandu, care dă dovadă de un atașament profund față de o agendă a reformelor și de dorința de a merge mai departe pe calea creării unei democrații mai puternice în Moldova.

Deci, înțeleg greutățile momentului, dar nu mă îndoiesc o clipă de atașamentul președintei Sandu față de acea cale a reformelor.

Încercând să facem tot ce putem pentru a ne asigura că Moldova iese mai puternică.

Voi spune și că Statele Unite sunt hotărâte să ajute Moldova pe orice cale cu putință, nu numai în ceea ce privește greutățile imediate în plan energetic și presiunile economice, dar și în privința reformelor pe care încearcă să le pună în aplicare. Vom fi alături pe amândouă aceste fronturi, încercând să facem tot ce putem pentru a ne asigura că Moldova iese mai puternică.

Europe Liberă: În urma câtorva incidente în care rachetele rusești au survolat R. Moldova, iar unele rachete au căzut pe teritoriul moldovean, președinta Maia Sandu a cerut partenerilor occidentali sistemele de apărare antiaeriană pentru țara sa. Statele Unite discută cu R. Moldova despre o astfel de posibilitate?

Karen Donfried: Este o întrebare bună, care cred că ar trebui adresată mai bine colegilor mei de la Ministerul Apărării, dar eu știu că avem un spectru larg de discuții cu partenerii noștri moldoveni despre asistență politică, economică, de securitate și umanitară, iar asta continuă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG