Linkuri accesibilitate

Kazahstanul înăsprește regulile de intrare în țară pentru rușii care fug de mobilizare


Kazahstanul a înăsprit reglementările de intrare pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA), în condițiile în care numărul cetățenilor ruși care sosesc în țară crește pe fondul invaziei Moscovei în Ucraina și a mobilizării ordonate de Kremlin pentru a suplimenta numărul militarilor de pe front.

Începând cu 27 ianuarie, cetățenii din UEEA - Rusia, Kârgâzstan, Belarus și Armenia - nu vor mai putea sta în Kazahstan mai mult de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile, potrivit deciziei guvernamentale adoptate la 16 ianuarie.

Înainte vreme, cetățenii din țările membre ale UEEA puteau rămâne în Kazahstan cât timp doreau, cu condiția să se înregistreze în Kazahstan în termen de 30 de zile de la intrarea în țară și să o părăsească după 90 de zile, putând reveni imediat.

Cetățenii UEEA puteau, de asemenea, să obțină o viză de un an pentru a sta în Kazahstan fără a părăsi țara la fiecare 90 de zile doar cu acte de identitate de bază și nu cu pașaport. Conform noilor norme, astfel de vize pot fi obținute doar cu pașaportul.

Sute de mii de fugari din calea mobilizării ordonate de Putin

Războiul din Ucraina a durat mult mai mult și s-a dovedit mult mai costisitor decât a anticipat Moscova în multe privințe. Pe măsură ce continuă fără niciun semn că s-ar apropia de sfârșit, mulți observatori spun că forțele centrifuge sunt în creștere în vasta și extrem de centralizată Federație Rusă. Aceste forțe, susțin ei, se vor întări pe măsură ce presiunile războiului și sancțiunile economice fără precedent vor eroda influența Moscovei asupra regiunilor Rusiei, de la Marea Baltică și Marea Neagră până la Pacific.

Sunt nenumărate cazurile de dezertare, trecere la inamic sau fugă de recrutare. Multe centre militare au fost incendiate. Rutele duc acum, după ce Uniunea Europeană a sistat vizele pentru ruși, către fostele republici sovietice care au un regim mai permisiv. Chiar dacă impactul economic al refugiaților ruși este în general pozitiv (mulți fac transferuri de capital și deschid afaceri în aceste țări) există și temerea exportului de război și de infiltrarea serviciilor secrete rusești în aceste țări.

Kazahstanul a expulzat acum câteva săptămâni un ofițer FSB care fugise din Rusia ca să nu fie mobilizat.Sute de mii de cetățeni ruși, majoritatea bărbați, au intrat în Kazahstan în septembrie și octombrie, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară pentru a sprijini invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina, lansată în februarie anul trecut.

Ministerul de Interne kazah a declarat că în Kazahstan au intrat, în 2022, aproximativ 2,9 milioane de cetățeni ruși, dintre care 146.000 au obținut coduri numerice persoanele kazahe care le permit să deschidă conturi bancare și să aplice pentru locuri de muncă în țara bogată în petrol.

Potrivit oficialilor kazahi, în 2022 au obținut rezidența permanentă 36.000 de cetățeni ruși, iar deciziile privind alte cereri sunt în așteptare.

În noiembrie, în timp ce cetățenii ruși continuau să treacă granița în număr mare în Kazahstan, premierul kazah Alihan Smailov a anunțat că guvernul său a pregătit un proiect de lege conform căruia persoanele care doresc să se naturalizeze vor trebui să cunoască limba kazahă, istoria și legislația țării.

XS
SM
MD
LG