Linkuri accesibilitate

Kazahstanul, între amenințările Rusiei și susținerea SUA


Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul afacerilor externe al Kazahstanului, Muhtar Tileuberdi, în timpul conferinței de presă. Astana, summitul țărilor C5+1, 28 februarie 2023
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul afacerilor externe al Kazahstanului, Muhtar Tileuberdi, în timpul conferinței de presă. Astana, summitul țărilor C5+1, 28 februarie 2023

Statele Unite sprijină din ce în ce mai mult Kazahstanul, unul dintre aliații tradiționali ai Rusiei care însă s-a distanțat de Kremlin, de la invazia Ucrainei, încoace.

Secretarul de stat Blinken a vizitat țara, arătând că Statele Unite „sprijină puternic suveranitatea Kazahstanului, independența și integritatea sa teritorială”.

Kazahstanul, între amenințările Rusiei și susținerea SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Aceste afirmații survin după ce propagandiști ruși au avansat ideea că Kazahstanul ar trebui să fie următoarea țintă a Rusiei. Vladimir Soloviov, citat de presa americană a declarat că Rusia „trebuie să fie atentă că Kazahstanul este următoare problemă pentru că aceleași procese naziste pot începe acolo, ca și în Ucraina”.

Pe durata vizitei, Blinken a spus că Statele Unite sunt interesate să întărească relațiile cu Astana.

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, pe vremuri perceput ca fiind mai pro-occidental și devenit acum unul dintre cei mai acerbi apărători ai invaziei lui Putin s-a numărat printre cei care au ridicat problema independenței Kazahstanului, sugerând în medii de socializare că Rusia ar trebui să invadeze acea țară. Ulterior, Medvedev a șters comentariul respectiv, spunând că a fost victima unei piraterii cibernetice.

Temur Umarov, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale remarcă că liderii din Kazahstan nu l-au criticat pe Putin direct, dar nici nu au exprimat sprijin. Astana a refuzat să trimită militari să lupte în Ucraina și trimite în schimb acolo ajutor umanitar. Kazahstanul nu a recunoscut apartenența la Rusia a unor provincii din Ucraina. Kazahstanul este însă, în multe privințe, dependent de Rusia și face și concesii ca, de exemplu, schimbări in legile imigrației, limitând intervalul de timp în care cetățeni ruși pot sta în țară, asta fiind o restricție importantă pentru care încearcă să se refugize pentru a scăpa de mobilizarea în armată.

Kazahstanul s-a abținut de la cel mai recent vot la ONU menit să condamne invazia rusă în Ucraina, nesprijinind Rusia, dar nealiniindu-se nici Occidentului pe deplin.

XS
SM
MD
LG