Linkuri accesibilitate

Kazahstanul expulzează un ofițer FSB care a fugit din Rusia ca să nu fie trimis să lupte în Ucraina


Sediul FSB din Moscova
Sediul FSB din Moscova

Un ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care a fugit în Kazahstan pentru a evita mobilizarea militară a Moscovei pentru războiul din Ucraina a primit ordin să se întoarcă în Rusia, a declarat soția ofițerului.

Maiorul Mihail Jilin, în vârstă de 36 de ani, a fost deportat din Astana, a declarat soția sa, Ekaterina Jilina. El a sunat-o mai târziu pentru a-i spune că se află în orașul Semei, în nord-estul Kazahstanului, iar autoritățile se pregăteau să îl ducă la granița cu Rusia.

Jilin a reușit să își trimită soția și copiii în Kazahstan, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, la sfârșitul lunii septembrie, o mobilizare parțială pentru a întări forțele armate ruse care luptă în Ucraina.

Jilin a fost nevoit să treacă granița în mod ilegal, deoarece, în calitate de ofițer FSB, nu avea voie să părăsească țara. El a cerut azil politic în Kazahstan, dar cererea sa a fost respinsă și a fost arestat.

Un recurs împotriva deciziei a fost analizat și respins la 28 decembrie de către tribunalul regional Abay, care a emis imediat un ordin de deportare.

Evgheni Jovtis, directorul Biroului Internațional pentru Drepturile Omului și Statul de Drept din Kazahstan (KMBPCh), a confirmat că Jilin a fost deportat, adăugând că decizia încalcă Convenția privind statutul refugiaților, la care Kazahstanul este parte.

Convenția interzice expulzarea refugiaților sau returnarea forțată a acestora până la stabilirea statutului lor. „Există nuanțe aici. În esență, ei încalcă acum Convenția privind statutul refugiaților", a declarat Jovtis. El a mai spus că al doilea proces al lui Jilin nu a avut loc înainte de ordinul de expulzare. În plus, există proceduri speciale disponibile, cum ar fi adresarea la Comitetul ONU pentru Drepturile Omului.

Jovtis consideră că Kazahstanul a fost supus unor presiuni pentru a-l extrăda pe Jilin în Rusia și a descris-o ca fiind o "situație tristă", lăsând să se înțeleagă că Jilin este „predat pur și simplu pentru a fi executat”.

Acest lucru va afecta „foarte tare” imaginea țării, crede Jovtis, dar autoritățile din Kazahstan se pare că „consideră că conflictul cu Rusia este mult mai important”.

Jilin a fost șef de tură în departamentul special de comunicații și informații al FSB din Districtul Federal Siberian și era responsabil pentru comunicațiile lui Putin cu regiunile.

După ce mobilizarea a fost anunțată la 21 septembrie, Jilin și familia sa au decis să părăsească țara. El a fost reținut la 26 septembrie de către polițiștii de frontieră din regiunea Abay. Rusia l-a pus pe Jilin pe lista de urmăriți internaționali pe baza articolelor „Dezertare” și „Trecerea ilegală a frontierei de stat a Federației Ruse”.

Ministrul kazah de interne Marat Ahmetjanov a declarat în septembrie că Astana îi va extrăda pe rușii căutați pentru că se sustrag de la mobilizare, dacă aceștia vor fi trecuți pe lista de urmăriți internațional în țara lor.

XS
SM
MD
LG