Linkuri accesibilitate

Kiev: șeful „Ria Novosti Ucraina”, acuzat de „trădare”


Șeful adjunct al SBU, Viktor Kononenko (dreapta), și, pe ecran, șeful RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul a condamnat acțiunile SBU, spunând că acesta încalcă toate „normele și regulile”

Ofițeri ai Serviciului Ucrainean de Securitate au percheziționat biroul din Kiev al agenției ruse de știri RIA Novosti. Un jurnalist a fost reținut, agenția fiind acuzată că participă „într-un război hibrid informațional” împotriva Ucrainei.

Reținerea jurnalistului Kiril Vișinski a fost imediat condamnată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului drept „rușinoasă și scandaloasă”.

Vișinski, cetățean rus, a fost reținut în apropiere de apartamentul său din Kiev, iar arestarea lui a fost confirmată pentru Europa Liberă de purtătoarea de cuvânt a Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU).

Intervenția Serviciului Ucrainean de Securitate a avut loc în timp ce președintele rus Vladimir Putin deschidea noul pod, care leagă Federația rusă de peninsula ucraineană, Crimeea, anexată abuziv de Rusia în martie 2014.

Purtătoarea de cuvânt a Serviciului Ucrainean de Securitate, Olena Hitlianska, a scris într-o postare pe Facebook că Serviciul de Securitate și procuratura au „descoperit” o rețea de companii media, controlate de Rusia, folosită „de țara agresoare într-un război hibrid informațional împotriva Ucrainei”.

Kiril Vișinki, ucrainean care a primit cetățenia rusă în 2015, este acuzat de „trădare”, a precizat un reprezentant al procuraturii, în timp ce directorul adjunct al Serviciului de Securitate a precizat că Vișinki a fost în Crimeea în 2014, de unde a trimis „relatări subversive”, după care ar fi colaborat cu grupări separatiste din estul Ucrainei, relatează agenția AFP.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că acțiunile Serviciului Ucrainean de Securitate încalcă toate „normele și regulile”, motiv pentru care ar trebui „condamnate sever de organizațiile internaționale”.

Din 2014, de la anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea, guvernul ucrainean a interzis mai mult de zece posturi rusești de televiziune, acuzate de dezinformare.

La Moscova, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că acum, Rusia așteaptă reacția reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, care în trecut a criticat cu regularitatea limitările impuse libertății de expresie în Rusia.

În 2017, Ucraina a fost criticată de activiști pentru libertatea presei, după ce a decis expulzarea unui corespondent al postului de televiziune Pervîi Kanal din Rusia. În ultimul raport la organizației internaționale „Reporteri fără frontiere”, Ucraina se clasează pe locul 101 din 180 de țări, când vine vorba de libertatea presei.

XS
SM
MD
LG