Linkuri accesibilitate

Kiev: Ucraina nu se poate apăra contra rachetelor balistice iraniene


Iranul a testat rachete balistice în decembrie 2021. Citând surse ale agențiilor americane de informații, Washington Post a relatat că Iranul a acceptat să furnizeze Rusiei rachete sol-sol.
Iranul a testat rachete balistice în decembrie 2021. Citând surse ale agențiilor americane de informații, Washington Post a relatat că Iranul a acceptat să furnizeze Rusiei rachete sol-sol.

Ucraina nu are mijloace eficiente de a se apăra împotriva rachetelor balistice de fabricație iraniană, pe care e foarte posibil ca Rusia să plănuiască să le desfășoare la nord de granița ucraineană, a declarat marți purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene Iuri Ignat la o conferință de presă, citat de CNN.

Ignat a afirmat că ar fi teoretic posibil ca rachetele balistice iraniene să fie doborâte, dar ar fi foarte dificil de făcut asta „cu mijloacele pe care le avem astăzi în arsenalul nostru”.

Washington Post a relatat luna trecută, citând surse ale serviciilor americane de informații, că Iranul ar fi acceptat să livreze Rusiei rachete sol-sol.

„E forte posibil ca [rachetele] să fie trimise în nordul [granițelor] Ucrainei, de unde să poată fi lansate pentru a amenința toată Ucraina”, a mai spus Ignat la conferința de presă de la Kiev.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Ceva mai devreme marți, tot CNN a relatat că Iranul se pregătește să mai trimită 1.000 de piese de armament, inclusiv rachete balistice sol-sol cu rază medie de acțiune și noi drone pe care Rusia să le folosească împotriva Ucrainei.

Întrebat dacă forțele armate ucrainene sunt pregătite să se apere de acest tip de rachete balistice, Ignat a răspuns că armata Ucrainei va lua toate măsurile și va folosi toate mijloacele de apărare cu putință.

El a avertizat însă că „la ora actuală nu avem nici un fel de apărare eficientă contra acestor rachete”, care teoretic vorbind pot fi doborâte, dar nu cu mijloacele de care dispune acum armata ucraineană.

Ignat a adăugat că în opinia sa rachetele balistice iraniene ar urma să completeze stocul de rachete rusești de tip Iskander-M, „pentru că rușilor li se termină rachetele Iskander”.

Mihailo Podoleak, consilier al șefului administrației prezidențiale din Ucraina a spus că Teheranul este „complice la o agresiune în Europa”.

„Trimițând rachete Federației ruse, Iranul știe că ele vor ataca orașele noastre. Învățându-i pe ruși să folosească drone, Iranul știe că vor [fi folosite pentru a] ataca sectorul energetic al Ucrainei, provocând valuri de refugiați spre Uniunea Europeană”, a scris Podoleak într-un mesaj postat pe Twitter.

Autoritățile ucrainene au acuzat în mod repetat armata rusă că folosește drone ieaniene pentru a ataca ținte civile și infrastructura energetică a Ucrainei, și au raportat că militarii ucraineni au reușit să doboare mai mult de 300 de dispozitive de fabricație iraniană.

Rusia respinge acuzațiile că folosește arme iraniene, iar Teheranul a declarat că nu livrează armament niciuneia din părțile aflat în conflict în Ucraina.

XS
SM
MD
LG