Linkuri accesibilitate

Kievul, ținta unui nou val de atacuri cu drone rusești


Fragmente de dronă în resturile unei clădiri distruse de un atac cu drone rusești, Kiev, 14 decembrie 2022. Pe inscripție se poate citi „Pentru Riazan”
Fragmente de dronă în resturile unei clădiri distruse de un atac cu drone rusești, Kiev, 14 decembrie 2022. Pe inscripție se poate citi „Pentru Riazan”

Kievul a fost din nou ținta unui val de drone rusești la începutul zilei de 14 decembrie, a anunțat primarul capitalei ucrainene, primul atac de acest fel din ultimele săptămâni.

Două clădiri administrative au fost avariate,a precizat administrația orașului, adăugând că nu se știe încă dacă sunt victime printre civili.

Primarul Vitali Kliciko spune pe Telegram că sistemele de apărare aeriană au doborât 10 drone Shahed de fabricație iraniană deasupra capitalei, după ce au fost auzite explozii în cartierul central al orașului, Șevcenkivski, unde se află numeroase agenții și clădiri guvernamentale. Administrația militară a capitalei a estimat numărul dronelor doborâte la 11. Oleksi Kuleba, guvernatorul regiunii capitalei, a declarat, de asemenea, că majoritatea dronelor au fost doborâte, fără a oferi mai multe detalii.

Kirilo Timoșenko, un oficial de rang înalt din cancelaria președintelui Volodimir Zelenski, a avertizat pe rețelele de socializare că „pericolul nu a trecut încă”. El scria că o locuință privată din suburbia Vișneve, situată într-o suburbie din sud-vestul orașului, a fost lovită.

Au fost emise alerte de atac aerian în regiunile Jitomir și Luhansk.

Vitali Buneceko, guvernatorul regiunii Jitomir, a scris pe Telegram că „este posibil un al doilea val de atacuri cu drone” și a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi.

Avalanșă de atacuri

În ultimele săptămâni, Ucraina s-a confruntat cu o avalanșă de atacuri aeriene rusești în întreaga țară, care au distrus în mare măsură infrastructura energetică a țării lăsând milioane de oameni fără electricitate, apă și încălzire.

Ultimul val de atacuri are loc în timp ce trei oficiali americani anonimi au declarat pentru Reuters că un anunț privind planurile Washingtonului de a furniza Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot ar putea fi făcut chiar în această săptămână.

Informația nu a fost comentată deocamdată de Pentagon și nici de guvernul ucrainean.

Sistemul Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană ale SUA și, de obicei, este greu de furnizat, aliații din întreaga lume concurând pentru el.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO împotriva echipării Kievului cu sisteme Patriot.

Pe frontul de luptă, armata ucraineană a respins atacurile forțelor rusești asupra a 14 poziții din trei regiuni - Donețk, Luhansk și Harkov - în ultimele 24 de ore, a transmis Statul Major General al armatei ucrainene la începutul zilei de 14 decembrie.

De asemenea în orașele Bahmut și Avdiivka din Donețk continuă luptele grele.

Trupele rusești invadatoare au luptat luni de zile pentru cucerirea orașului Bahmut, ca parte a unei bătălii crâncene pentru controlul regiunii Donețk.

Potrivit Statului Major General, trupele rusești din regiunile Harkov, Donețk și Zaporojie „au lansat un atac aerian și unsprezece atacuri cu rachete, dintre care trei asupra infrastructurii civile...(și) au lansat peste 60 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete" în ultimele 24 de ore.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, spunea, în dimineața zilei de 14 decembrie că forțele ruse au bombardat toată noaptea orașele Nikopol și Marganeț.

XS
SM
MD
LG