Linkuri accesibilitate

Kievul acuză Rusia că împiedică eforturile de combatere a încălzirii globale prin războiul din Ucraina


Participanți la Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, noiembrie 2022
Participanți la Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, noiembrie 2022

Zelenski: atacurile armatei ruse au distrus cinci milioane de hectare de pădure în Ucraina

Într-un mesaj video adresat ediției din acest an a Conferinței Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP27), președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că zădărnicește eforturile internaționale de a reduce efectele încălzirii globale cu invazia sa în Ucraina, relatează Associated Press.

Zelenski s-a referit la pagubele aduse mediului înconjurător din țara sa de războiul declanșat de ruși, spunând că atacurile armatei ruse au distrus cinci milioane de hectare de pădure, și au contribuit la explozia prețurilor la carburanții fosili pe plan global.

„Asta a obligat zeci de țări să reia folosirea cărbunelui ca sursă de energie pentru ieftinirea prețurilor la energie pentru populațiile lor”, a adăugat liderul de la Kiev.

Referindu-se la temerile legate de centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată acum de armata rusă, președintele Ucrainei i-a întrebat pe liderii mondiali prezenți la conferința ONU de la Sharm el-Sheikh din Egipt: „Cine se va ocupa, de exemplu, de cantitatea de gaze cu efect de seră eliberată în atmosferă dacă, Doamne ferește!, părți din Europa sau Orientul Mijlociu și poate Africa de nord ar fi acoperite de un nor radioactiv cauzat de un accident la Zaporojie?”

Șeful statului ucrainean a făcut un apel către celelalte guverne ca să ajute „la a-i opri pe cei care, cu războiul lor nebunesc și ilegal, distrug capacitatea lumii de a lucra unită pentru un țel comun.”

Germania: „Națiunile cele mai vulnerabile [ar trebui] să știe că suntem alături de ele”

Reprezentanta Germaniei la Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, Jennifer Morgan, e citată de Associated Press cu declarația că discuțiile din Egipt au „început destul de bine”, după evitarea unui potențial conflict în ce privește agenda negocierilor, când țările au acceptat să dezbată oficial chestiunea sprijinului financiar ce ar urma să fie acordat națiunilor sărace pentru pierderile și daunele suferite din cauza încălzirii globale.

Morgan și-a exprimat marți speranța într-un „rezultat semnificativ” în ce privește acest subiect în cele două săptămâni de negocieri din Egipt, dar și cu privire la capacitatea țărilor de a institui ținte mai ambițioase pentru reducerea emisiilor de carbon și de a cădea de acord asupra modalităților de a asigura banii necesari pentru combaterea încălzirii globale în concordanță cu sarcinile trasate prin Acordul de la Paris din 2015.

„Națiunile cele mai vulnerabile [ar trebui] să știe că noi stăm alături de ele, și că va fi mai mult sprijin pentru ele când se produc daunele. Cum va arăta asta exact se negociază aici”, a declarat agenției Associated Press reprezentanta Germaniei la Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice care se desfășoară în Egipt, Jennifer Morgan.

Alegerile la mijloc de mandat din America și încălzirea globală

Întrebată cum ar putea influența rezultatele alegerilor la mijloc de mandat din Statele Unite negocierile din Egipt, Morgan a răspuns că voturile individuale „nu pot schimba faptul că ne aflăm într-o urgență climatică”.

Recenta lege asupra climei a administrației Biden a făcut ca Statele Unite să aibă o statură mai pregnantă la nivel internațional în această privință, a adăugat Jennifer Morgan.

Liderii mondiali vor acțiuni mai ferme pentru reducerea efectelor negative ale încălzirii globale, multă lume spunând că firmele care vând combustibili fosili ar trebui să plătească pentru daunele aduse planetei la care au contribuit.

Alegerile la mijloc de mandat care au loc marți în Statele Unite sunt urmărite cu înfrigurare la Conferința ONU din Egipt - mulți militanți pentru protecția mediului se tem că o înfrângere a Democraților ar putea face ca președintele Joe Biden să aibă greutăți în aplicarea ambițioasei sale agende climatice, relatează Associated Press.

XS
SM
MD
LG