Linkuri accesibilitate

Kievul contestă afirmațiile rusești despre încercuirea aproape completă a orașului Bahmut


Un soldat ucrainean manevrează un lansator automat de grenade în Bahmut, pe 3 martie.
Un soldat ucrainean manevrează un lansator automat de grenade în Bahmut, pe 3 martie.

Forțele ucrainene au respins numeroase atacuri rusești în Bahmut în ultimele 24 de ore, a declarat Kievul pe 4 martie, în ciuda afirmațiilor mercenarilor Moscovei potrivit cărora orașul din est, care a fost punctul central al asaltului rusesc de luni de zile, ar fi aproape complet încercuit.

Cu toate acestea, experții militari occidentali susțin că situația din Bahmut rămâne critică și că apărătorii ucraineni sunt supuși unei „presiuni din ce în ce mai mari”.

În regiunea estică Donețk, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat în buletinul său zilnic că armata ucraineană a respins peste 150 de atacuri ale trupelor rusești în ultima zi în jurul Bahmut, Liman, Avdiivka și Șahtarsk.

„Inamicul depune un efort susținut pentru încercuirea Bahmutului”, afirmă Statul Major General, adăugând că numeroase atacuri au fost respinse de luptătorii ucraineni în zonele învecinate Vasiukivka, Dubovo-Vasilivka și Ivanivske.

Oficialii ucraineni au sugerat că trupele lor ar putea fi nevoite să se retragă complet din Bahmut, odată ce apărarea orașului va deveni costa prea mulți oameni și armament și că s-ar putea retrage pe noi poziții în vest și nord-vest, unde, după cum se pare, ucrainenii au poziții defensive mult mai puternice.

În pofida situației, care a fost descrisă de un comandant ucrainean ca fiind „critică”, se pare că apărătorii Kievului își apără perimetrul de luptă nu sunt încă pregătiți să renunțe la oraș.

„Toate unitățile implicate în apărarea Bahmutului își îndeplinesc impecabil sarcinile. Soldații noștri lucrează în mod constant în condiții extrem de dure și fac totul pentru a se asigura că numărul forțelor inamice este redus cu fiecare zi”, scria pe Facebook generalul Viktor Horenko, comandantul Forțelor pentru Operațiuni Speciale.

Kievul spune că situația din Bahmut este „din ce în ce mai complicată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

La 3 martie, Evgheni Prigojin, un om de afaceri legat de Kremlin și fondator al faimosului grup de mercenari Wagner din Rusia, a afirmat într-un videoclip că Bahmut - pe care Moscova încearcă fără succes să îl cucerească de șapte luni - este aproape înconjurat, rămânând deschisă doar o ultimă cale de scăpare.

Ministerul britanic al Apărării susține în buletinul zilnic de informații că apărarea ucraineană în Bahmut este „sub o presiune din ce în ce mai puternică, lupte intense având loc în interiorul și în jurul orașului”. Serviciile de informații britanice mai spun că forțele regulate rusești și mercenarii Wagner au făcut noi progrese în suburbiile nordice ale orașului, care este acum vulnerabil la atacurile rusești din trei părți.

„Ucraina consolidează zona cu unități de elită, iar în ultimele 36 de ore au fost distruse două poduri cheie din Bahmut, inclusiv un pod vital care leagă orașul de ultima rută principală de aprovizionare din Bahmut către orașul Ciasiv Iar”, se arată în raport.

Bahmut are mai mult o valoare simbolică

Experții occidentali au pus sub semnul întrebării eforturile armatei ruse pentru cucerirea Bahmutului, spunând că acesta are mai puțin valoare strategică și mai mult simbolică pentru Rusia.

Între timp, în nord-estul regiunii Harkov, autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea parțială a orașului eliberat Kupyansk din cauza bombardamentelor rusești constante și intense.

Statele Unite au anunțat pe 3 martie că vor oferi noi ajutoare militare în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Noul ajutor a fost anunțat în timpul vizitei cancelarului german Olaf Scholz la Washington.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că pachetul de asistență „include muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS și pentru obuzierele furnizate de SUA, pe care Ucraina le folosește atât de eficient pentru a se apăra, precum și muniție pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, muniții și echipamente de demolare, precum și unelte întreținere, echipamente de instruire și susținere".

Washingtonul a acordat, până în prezent, aproape 32 de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei, de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, în februarie anul trecut.

În seara zilei de 3 martie, Casa Albă declara că Biden „a reafirmat relația bilaterală puternică” cu Germania în timpul întâlnirii sale cu Scholz, ambii reluând angajamentul de a face ca Moscova să plătească pentru războiul din Ucraina.

XS
SM
MD
LG