Linkuri accesibilitate

Kievul lansează în Polonia Legiunea Ucraineană, ca să atragă bărbații apți de luptă trăitori în țările vecine


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a înțeles cu premierul polonez, Donald Tusk, la 8 iulie, în privința mai multor inițiative de apărare, inclusiv Legiunea Ucraineană.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a înțeles cu premierul polonez, Donald Tusk, la 8 iulie, în privința mai multor inițiative de apărare, inclusiv Legiunea Ucraineană.

Armata Ucrainei a lansat o nouă inițiativă care-și propune să atragă la oaste bărbații stabiliți cu traiul în străinătate, în speranța de a-și reface efectivele împuținate de pe front.

Legiunea Ucraineană, a cărei înființare a fost convenită săptămâna aceasta de liderii Ucrainei și Poloniei, își va avea baza în Polonia, relatează AFP.

„Facem apel la toți ucrainenii din Europa să se alăture Legiunii Ucrainene. Contribuția voastră este neprețuită în lupta noastră pentru libertate și independență”, a scris marți seară pe rețele ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.

Inițiativa își propune să recruteze soldați mai ales din Polonia și Germania.

Se crede că numai în Polonia ar trăi cam 300.000 de bărbați ucraineni.

Înaintea războiului, în Polonia, Cehia, Lituania sau Germania se aflau la muncă deja sute de mii de bărbați ucraineni. După invazia rusească din februarie 2022, unii s-au întors în țară, să o apere, dar alții au plecat din Ucraina, uneori pe căi ilegale, ca să nu fie luați la oaste.

Fluxul de plecări s-a întețit după ce în luna mai Ucraina a adoptat o nouă lege care coboară vârsta de recrutare la 25 de ani, de la 27.

Ministrul Umerov a spus că membrii noii unități vor fi instruiți în Polonia și vor primi cel mai bun echipament posibil.

După anunț, Brigada a Treia de Asalt, una din cele mai iubite unități ucrainene, a spus că va trimite emisari prin țările europene pentru a face publicitate noii unități, povestind „fapte de eroism” de pe front. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG