Linkuri accesibilitate

Kim Jong Un sosește la Vladivostok, în ajunul summit-ului cu Vladimir Putin


Kim Jong Un la ceremonia de primire în gara Vladivostok, 24 aprilie 2019
Kim Jong Un la ceremonia de primire în gara Vladivostok, 24 aprilie 2019

„Sper că vom putea discuta chestiuni concrete despre negocierile de pace în peninsula coreeană, și despre relațiile noastre bilaterale”.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit miercuri în orașul rusesc din Extremul Orient Vladivostok, în ajunul unui summit la care va încerca, probabil, să obțină sprijin rusesc pe fondul blocării negocierilor pe teme nucleare dintre Washington și Fenian.

Trenul blindat purtându-l pe liderul nord-coreean Kim Jong Un a ajuns în gara de la Vladivostok, pe țărmul Oceanului Pacific, la câteva ore după ce trecuse granița din Coreea de Nord în Federația Rusă. Reuters a relatat că după o scurtă amânare necesară desfășurării covorului roșu, Kim a coborât zâmbitor din tren.

După aceea, Kim a fost transferat într-o limuzină, iar gărzile lui de corp au alergat pe lângă ea câteva zeci de metri înainte ca mașina să ia viteză, îndreptându-se spre reședința liderului nord-coreean pe durata șederii în Rusia.

Limuzina care l-a transportat pe Kim Jong Un de la gara din Vladivostok
Limuzina care l-a transportat pe Kim Jong Un de la gara din Vladivostok

La o oprire anterioară a trenului său special, chiar la graniță, Kim spusese televiziunii ruse de stat că speră că aibă cu președintele rus Vladimir Putin discuții utile, încununate de succes. „Sper că vom putea discuta chestiuni concrete despre negocierile de pace în peninsula coreeană, și despre relațiile noastre bilaterale”, a spus Kim, printr-un interpret.

Kim se va așeza la masa discuțiilor cu Putin joi la un campus universitar, pe o insulă, aproape de Vladivostok. Va fi primul summit al celor doi lideri, iar în fruntea agendei se va afla, potrivit unui consilier rus, impasul negocierilor privitoare la programul nuclear al Fenianului.

Întâlnirea survine la două luni după ce summitul din Vietnam al lui Kim cu președintele american Donald Trump a eșuat din cauza dezacordului privind încheierea programului nuclear nord-coreean.

Chiar miercuri, în ajunul summitului de la Vladivostok, agenția de presă oficială a Coreii de Sud, Yonhap, a relatat că un oficial nord-coreean implicat în convorbirile nord-coreeano-americane, Kim Yong Chol, a fost înlăturat din post după ce se întâlnise în ianuarie la Washington cu președintele Trump.

Associated Press a scris că pentru președintele rus Putin, summitul cu Kim este un prilej de a mări rolul țării sale în regiune, în calitate de concurent, dar și de posibil colaborator al Washingtonului, în unele chestiuni.

„Rusia vrea să transmită un mesaj, nu doar la Washington, ci și la Beijing și la Seul, că este un jucător important și că trebuie să se țină seama de ea când se discută probleme coreene”, a spus Dimitri Trenin, directorul Centrului Carnegie de la Moscova, într-un interviu cu AP.

Gheorghi Toloraya, un fost diplomat rus cu experiență îndelungată în chestiunea nord-coreeană, crede că momentul este propice pentru o implicare rusească, dat fiind recentul eșec al summitului Kim-Trump din Vietnam.

Vorbind pentru AP, Toloraya a spus că Moscova, care se opune ca și Washingtonul înarmării nucleare a Coreii de Nord, ar putea ajuta America, dar, la nevoie, s-ar putea erija în lider mondial în această chestiune.

Toloraya a respins ideea că Moscova nu are mijloace pentru a influența cu adevărat politicile Fenianului. „Rusia are mijloace nefolosite – a spus Toloraya. Dacă am furniza de pildă vreo duzină de sisteme anti-aeriene S-400 Coreii de Nord, asta ar schimba întregul echilibru de forțe din peninsula coreeană, și acesta este un singur exemplu”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG