Linkuri accesibilitate

Kirghizstan: războiul președinților (VIDEO)


Fostul președinte kirghiz Almazbek Atambaev

Fostul președinte Almazbek Atambaev a fost reținut, după ciocniri violente, dar un fost candidat prezidențial întors din exil de la Moscova speră să medieze criza politică.

Fostul președinte al Kirghizstanului, Almazbek Atambaev, a fost arestat vineri și pus sub acuzare pentru corupție, după două zile de ciocniri violente la reședința sa cu forțele de ordine, care aveau mandat să-l aresteze.

După ciocniri, la rețedința fostului președinte kirghiz Atambaev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:01 0:00

Ciocnirile din 7 august s-au soldat cu moartea unui ofițer de poliție și rănirea altor 100 de persoane. O zi mai târziu, Atambaev s-a predat.

Omurbek Babanov, primit de sute de simpatizanți, la aeroportul din Bișkek, 9 august 2019
Omurbek Babanov, primit de sute de simpatizanți, la aeroportul din Bișkek, 9 august 2019

Tot vineri, s-a întors la Bișkek un fost candidat în alegerile prezidențiale, Omurbek Babanov, care se refugiase la Moscova. Babanov a fugit după alegerile prezidențiale din 2017, când autoritățile kirghize au deschis o anchetă penală împotriva sa, fiind acuzat de incitare la ură interetnică. Dosarul nu a fost închis încă.

Prezidențialele din 2017 au fost câștigate de protejatul lui Atambaev, fostul său premier Sooronbai Jeenbekov. Între timp, relațiile dintre cei doi politicieni s-au degradat serios, iar în mai noul președinte a semnat legea care permite judecarea foștilor lider ai țării, dacă aceștia își pierd imunitatea de care se bucură în calitate de foști președinți. Ceea ce s-a întâmplat cu Atambaev, când parlamentul i-a ridicat imunitatea în iunie 2019. Atambaev este acuzat de corupție, dar până să fie arestat, pe 9 august, a refuzat să coopereze cu autoritățile care investighează cazul. Acum, după confruntările violente cu forțele de ordine, care au precedat reținerea sa, este de așteptat să apară noi capete de acuzare.

Vineri, 9 august, partidul fostului candidat prezidențial a declarat că Babanov speră să medieze o „soluționare pașnică” a conflictului dintre Atambaev și președintele Jeenbekov.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG