Linkuri accesibilitate

După zile de încordare la graniță, Kosovo și Serbia s-au înțeles să aplaneze o dispută a plăcuțelor de înmatriculare auto


În localitatea Jarinje, din Kosovo, de la granița cu Serbia, 28 septembrie, 2021
În localitatea Jarinje, din Kosovo, de la granița cu Serbia, 28 septembrie, 2021

După mai multe zile de încordare la granița dintre Serbia și fosta sa provincie, Kosovo, emisarul Uniunii Europene, Miroslav Lajcak, a anunțat, de la Bruxelles, pe 30 septembrie, că s-a ajuns la o înțelegere pentru aplanarea tensiunilor.

Acestea au apărut la două puncte de trecere a frontierei din cauza unei dispute privind plăcuțele de înmatriculare auto. Când autoritățile kosovare au obligat, pe 20 septembrie, șoferii mașinilor cu numere sârbești să și le schimbe pe plăcuțe temporare kosovare la intrarea în Kosovo, etnicii sârbi au blocat în semn de protest punctele de trecere Jarinje și Brnjak.

Pristina a trimis în zonă forțe speciale de poliție, înarmate până în dinți, în timp ce Serbia și-a pus armata în stare de alertă, a aliniat la loc vizibil blindate și trupe, iar avioanele și elicopterele sale au survolat zona pentru înfricoșarea kosovarilor. La fața locului, au intervenit imediat trupele misiunii internaționale de menținere a păcii KFOR condusă de NATO și misiunea europeană de poliție.

Autoritățile din Kosovo au spus că măsura schimbării plăcuțelor de înmatriculare sârbești a fost impusă din cauză că Serbia nu recunoaște plăcuțele kosovare încă din 2008, când fosta provincie sârbă și-a proclamat independența. Belgradul nu recunoaște independența Kosovo și, prin urmare, nici dreptul Pristinei la acțiuni de stat, cum ar fi înregistrarea mașinilor.

UE, NATO și SUA au îndemnat cele două părți să dea dovadă de calm și reținere...

Anunțând înțelegerea privind aplanarea tensiunilor, emisarul european Miroslav Lajcak care a mediat negocieri la Bruxelles între reprezentanții celor două părți, a scris pe Twitter că s-a găsit și o cale către o soluționare a disputei plăcuțelor de înmatriculare. Se știe deocamdată că s-a ajuns la o soluție provizorie până la găsirea unui compromis pe bază permanentă.

În ce privește situația de pe teren, Kosovo a căzut de acord să-și retragă forțele speciale de poliție de la cele două puncte de trecere a frontierei în următoarele două zile, iar localnicii sârbi – să-și înlăture baricadele. Militarii de menținere a păcii KFOR vor rămâne la graniță pentru două săptămâni.

Noul conflict și aparenta lui aplanare s-au produs înainte de un summit al Uniunii Europene cu Balcanii de Vest de săptămâna viitoare. Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia se află la diferite etape pe calea integrării în Uniunea Europeană.

Este nevoie de dialog și reconciliere între Kosovo și Serbia...

Aflată în vizită la Pristina pe 29 septembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că este nevoie de dialog și reconciliere între Kosovo și Serbia.

Oficiala europeană a repetat mesajul și la Belgrad, unde a călătorit pe 30 septembrie. Ea a spus că este o „avocată fermă” a integrării europene a Serbiei și că sprijină deschiderea de noi capitole în negocierile de aderare.

Normalizarea relațiilor cu Kosovo este însă o condiție pentru avansarea Serbiei pe această cale.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG