Linkuri accesibilitate

Kovesi a câștigat la votul din Comisia LIBE și iese pe primul loc pentru șefia Parchetului European (Video)


Laura Codruța Kovesi fostă șefă a DNA, candidat la postul de procuror-șef european
Laura Codruța Kovesi fostă șefă a DNA, candidat la postul de procuror-șef european

Laura Codruța Kovesi a obținut 26 de voturi în Comisia LIBE, urmată de francezul Jean-Francois Bohnert cu 22 voturi și de Andres Ritter (Germania), care a obținut un singur vot.

LIBE (Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne), care i-a audiat marți pe cei trei candidați la postul de procuror european, împreună cu Comisia CONT, și-a dat astăzi, miercuri 27 februarie, verdictul: pentru Codruța Kovesi - 26 voturi; francezul Jean-François Bohnert - 22; germanul Andres Ritter: doar un vot.

CONT (Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European), își dăduse votul încă de marți seara: pentru Codruța Kovesi - 12 voturi; francezul Jean-François Bohnert - 11; germanul Andres Ritter: doar un vot.

Dată fiind extrema presiune politică exercitată în ultimele zile, LIBE a trecut astăci prin procedura neobișnuită și lentă a votului secret pe hârtie, ceea ce a dat posibilitatea și unora dintre socialiști să voteze pentru Kovesi.

Votul a fost greoi, lent, și supravegheat de patru dintre parlamentari, dintre care doi au fost Maria Grapini și Monica Macovei.

Laura Codruța Kovesi pe drumul spre funcția de procuror-șef european
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Cu 26 voturi în LIBE și 12 voturi în CONT, Kovesi este de departe câștigătoarea în această etapă.


După aceste două voturi separate, Kovesi va fi propusă votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

Nici acolo însă nu este vorba de o procedură finală, căci va trebui să decidă și capitalele, altfel zis Consiliul, care va trebui, în caz de opinie contrarie, să negocieze cu Parlamentul.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PPE: Consiliul European trebuie să șină cont de votul Parlamentului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00
Link direct


Este neclar însă care va fi procedura în cazul, puțin probabil, dar neprevăzut, în care Parlamentul și Consiliul s-ar afla pe poziții diferite în legătură cu candidatul selecționat.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG