La ieșirea de la audierile care au durat patru ore, Kovesi a spus că nu știe dacă este suspectă în mod oficial în al doilea dosar, procesul verbal nefiind semnat de procurorul de caz. Kovesi susține și că „a fost împiedicată” să dea declarații în primul dosar, cel pentru care, de fapt, a fost chemată la Secția Specială de anchetare a magistraților. Este vorba de dosarul privind aducerea lui Nicolae Popa din Indonezia, deschis ca urmare a unei plângeri făcute de fugarul Sebastian Ghiță. În acest dosar nu este deocamdată clar dacă Kovesi a fost pusă sub acuzare.
Kovesi a mai precizat că în al doilea dosar i-au fost citite niște „acuzații că ar fi condus un grup infracțional organizat la DNA Ploiești”. „Sunt niște fabulații pe care o să mă străduiesc să le demontez”, a declarat Kovesi.
„În primul dosar, despre care ştiţi deja, am fost împiedicată să dau declaraţii. (…) Am întrebat dacă pot să plec şi să aştept citaţia, mi-a zis că nu, au intrat, cred, 9 sau 10 avocaţi în birou, şi mi-a spus (procurorul – n.r.) că sunt învinuită în alt dosar. Moment în care am spus că nu am fost citată legal decât într-un singur dosar, nu am avut posibilitatea să îmi angajez un avocat. (…) Nu ştiu care este urgenţa de nu pot să fiu chemată în altă zi, a spus că nu îl interesează, că ea poate să mă citeze când doreşte. Mi-a adus la cunoştinţă o învinuire că aş fi coordonat un grup organizat în DNA cu procurori care au făcut o trimitere în judecată”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi la ieșirea de la audieri.
„Nu știu care e acuzația la acest moment, pentru că procesul verbal a fost semnat doar de avocați, nu și de procuror. Nu am reținut, pentru că citea foarte repede. Acuzația este că aș fi coordonat un grup infracțional organizat cu procurorii în DNA. Nu s-a dispus nicio măsură de control judiciar sau de suspendare.”
„Categoric vă spun că nu sunt vinovată pentru niciuna dintre faptele care mi se impută. Categoric, toată această campanie are legătură cu candidatura mea. Profesional, eu mi-am făcut treaba. Exact astăzi, când se decidea votul, am fost citată.”
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax ar fi vorba despre dosarul procurorilor DNA Ploiești Mircea Negulescu și Lucian Onea, care sunt sub control judiciar.
Fosta şefă a DNA a fost chemată joi la secţia de anchetare a magistraţilor pentru a fi audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Audierea Laurei Codruța Kovesi a avut loc în aceeași zi în care s-a decis componența echipei de negociatori a Parlamentului European care va discuta cu Consiliul UE pentru a stabili numele viitorului procuror-șef european.
Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect, iar acuzele pe care I le aduce Secția Specială pentru anchetarea magistraților sunt de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, fugit de mâna justiției în Serbia, care a susținut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, condamnat la 8 ani de închisoare și fugit în Indonezia.
Kovesi a declarat sâmbătă, la Europa FM, că există mai multe coincidențe în ceea ce I se îmtâmplă.
„E clar că această chestiune cu dosarul penal care văd că este plin de coincidenţe. A început urmărirea penală exact înainte de a merge la audiere după ce era un dosar vechi de un an de zile. O altă coincidenţă este când m-am întors – sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează”, a precizat ea, întrebată dacă ea crede că aceste probleme îi vor afecta parcursul pentru postul de procuror-şef european.
Secția pentru investigarea faptelor din justiție este contestată de majoritatea magistraților, care au protestat în ultima săptămână împotriva scoaterii acesteia de sub controlul ierarhic al procurorului general.