Linkuri accesibilitate

Se pregătește Kremlinul pentru nominalizarea lui Putin la alegerile din 2024?


Vladimir Putin și adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, Serghei Kirienko
Vladimir Putin și adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, Serghei Kirienko

Kremlinul a început pregătirile pentru alegerile prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în 2024.

Oficialii Administrației Prezidențiale pornesc de la premisa că alegerile, în ciuda războiului, vor avea loc la timp, adică în martie 2024, și că Vladimir Putin se va înscrie în cursa electorală.

Informația este furnizată de „Kommersant" care face referire la surse apropiate Kremlinului. Faptul că Kremlinul profită de participarea la alegeri a președintelui în exercițiu este, de asemenea, relatat de portalul de știri Nestka.

Amendamentele la Constituție adoptate în 2020 au „anulat” mandatele prezidențiale ale lui Putin de până atunci, dându-i posibilitatea să candideze la alegerile prezidențiale din 2024 și 2030. Însă Putin, care este președinte din 2000 (mai puțin perioada 2008-2012, când a fost prim-ministru), nu a anunțat încă dacă va candida sau nu.

„Încă nu este clar conturată componenta ideologică, dar se presupune că aceasta se va baza pe tema unității”, scrie Kommersant. Kremlinul intenționează să testeze diverse tehnici de persuasiune electorală și „idei semnificative” pentru anul 2024 cu ocazia alegerilor regionale organizate în toamna anului 2023.

Interlocutorii cotidianului Kommersant afirmă că se va acorda atenție „noii pături” de votanți - cei care au participat la războiul din Ucraina și rudele lor; în plus, Kremlinul se așteaptă să se bazeze pe electoratul din teritoriile recent anexate din patru regiuni ale Ucrainei, pornind de la ipoteza de lucru că și acolo vor avea loc alegeri.

Kremlinul, susține Nestka, „a trecut la o nouă fază a pregătirilor pentru alegerile prezidențiale din 2024". În special, autoritățile din regiunile rusești au primit ordine să se pregătească pentru campanie. Șefilor acestor instituții li se recomandă acum să întocmească liste cu cele mai importante probleme sociale cu care se confruntă locuitorii, probleme pe care trebuie să le rezolve în următoarele luni, precum și „să evalueze starea de spirit din rețelele sociale și să ia măsuri pentru a le îmbunătăți”. Posibilii candidați, în afară de Putin, sunt reprezentanți ai partidelor reprezentate în Duma de Stat - care susțin, cu toate, războiul din Ucraina.

Nestka a mai scris , citând surse anonime apropiate autorităților de la Moscova și dintr-o altă regiune, neidentificată, că Kremlinul a recomandat ca șefii regiunilor rusești să meargă în zona de război cu Ucraina mediatizând aceste vizite cât mai mult, înainte de alegerile regionale din septembrie. Recomandarea se referă la șefii regiunilor care vor avea o campanie electorală.

Portalul de știri Vedomosti scria recent că, în perioada ianuarie-februarie, în regiunea Moscovei vor avea loc seminarii speciale pentru viceguvernatori pe teme de politică internă, la care, printre altele, ar putea fi abordat și subiectul alegerilor prezidențiale.

XS
SM
MD
LG