Linkuri accesibilitate

La Chișinău se va discuta timp de două zile despre reformarea justiției și combaterea corupției


Experți în domeniul justiței și luptei împotriva corupției din țări–membre ale Uniunii Europene și Parteneriatului Estic își vor expune opiniile pe marginea viziunii autorităților Republicii Moldova pe subiectele reformei justiției și combaterii fenomenului corupției. La Chișinău, cu această ocazie, va fi organizat în zilele de 24 și 25 septembrie 2020 Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției” în vederea indentificării unor soluții orientate spre cetățeni, potrivit organizatorului - Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

De ce este important ca oamenii să știe despre salariile și averile celor platiți din banii statului?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

„Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției” este gândit ca o platformă incluzivă de discuție unde toți actorii din sistemul justiției au oportunitatea să vorbească deschis despre problemele și nevoile existente în acest sistem. Scopul principal este de a oferi posibilitatea tuturor profesioniștilor din domeniu (judecători, procurori, inspectori de integritate, avocați, etc) să se expună și să identifice împreună soluții, să vină cu recomandări și să creeze inițiative. Ne dorim ca acest Forum să nu fie doar un cadru de schimb de experiențe, ci și o pistă de lansare a măsurilor de îmbunătățire a justiției și combatere a corupției”.

Faptul că, până în prezent, eforturile de reformare a justiției nu au produs efectele dorite de societate o dovedesc rezultatele Barometrului de Opinie Publică din decembrie 2019.

Studiul arată că în jur de 65% din populația Republicii Moldova nu are încredere în sistemul...

Judecătoresc, ceea ce, în opinia Centrului de Resurse Juridice din Moldova, arată că justiția este percepută de societate ca fiind dependentă de politic, grav afectată de corupție și că acționează cu precădere în interes corporativ.

Prima zi a forumului va fi dedicată subiectului combaterii corupției, iar cea de-a doua - reformării justiției. Fiecare din cele două teme principale va include câte trei paneluri de discuții în timpul cărora experți naționali și internaționali vor discuta, inclusiv prin intermediul platformelor de socializare, cu reprezentanți ai instituților de stat, parteneri de dezvoltare, mediul academic și societatea civilă, asigurând o reprezentare cât mai largă a opiniilor.

Trebuie sau nu schimbat actualul sistem de justiție din Moldova? De ce?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Forumul este organizat în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și finanțat de Suedia, în parteneriat cu IPRE în cadrului proiectului „Suport pentru elaborarea și implementarea politicilor în domeniul justiției în Republica Moldova”, implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Radio Europa Liberă este partenerul media al evenimentului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG