Modelul de distribuire a rolurilor în familie care presupune că femeia este mamă, soție, casnică și angajată iar bărbatul este stâlpul financiar are încă rădăcini puternice în societate. Totuși, convingerea activiștilor care militează pentru egalitate de gen este că viziunea tradițională despre rolurile părinților poate fi schimbată dacă bărbații ar fi implicați chiar de când află că vor deveni tați.
Viziunea tradițională despre rolurile părinților poate fi schimbată...
La doctor cu tata, încă de la naștere, este îndemnul formulat de experți și care, odată aplicat, dă rezultate incontestabile. O confirmă Tudor Ceban, tată a doi copii care ține și un blog dedicat bărbaților care vor să se implice mai mult în educația propriilor copii. El spune că a fost alături de soție încă de la etapa de planificare a nașterii lucru care l-a apropiat foarte mult de copil:
„E vorba de o conexiune, discutăm mai productiv. Văzând copilul de mic, eu îl simt foarte bine, îi simt dispoziția lui, cum el vine de la grădiniță, cum el se duce. Dacă ceva nu e bine tot încep a simți. Cu timpul am început a avea un sentiment de a înțelege, ce se întâmplă cu copilul și cu soția.”
Tudor Ceban spune că sistemul medical nu este încă gata să accepte implicarea ambilor parteneri, fie că e vorba de însoțirea viitoarelor mame la ecografii, analize și ulterior la vizitele cu copii la policlinică. Uneori însă, chiar mamele se împotrivesc, pentru că așa au fost educate, crede el.
Ludmila Adamciuc, mama unei fetițe diagnosticate cu sindromul Down, spune că a avut sprijinul soțului pe tot parcursul sarcinii, lucru care a pus temelia unui atașament puternic între tată și fiică:
„Relația lor cu Beatrice este foarte specială și eu doresc cel puțin o relație asemănătoare să aibă fiecare copil de la tatăl lui. Mamelor, să nu le fie frică să lase în grija taților copiii pentru că ei au o cu totul altă comunicare cu copilul, au cu totul un alt limbaj.
Doresc cel puțin o relație asemănătoare să aibă fiecare copil de la tatăl lui...
Și dacă tata poate n-o să reușească să-l hrănească la fel de curat și îngrijit ca mama, și ai să vii și ai să găsești jumătate de casă murdară, e ok. Asta doar e experiența lor și credeți-mă că din asta iau niște lecții foarte valoroase de comunicare.”
Mulți dintre bărbați își asumă prioritar rolul de soți și nu de tați, consideră Sergiu Margarint din Strășeni. Își fac efectul stereotipurile legate de divizarea sarcinilor într-o familie și în consecință bărbații care sunt prezenți în creșterea și educația copiilor, merg ca împotriva vântului, observă Sergiu Margarint, tată a doi băieți:
„Când mergeam la medic și când făceam toate intro-urile, explicam, ei mă întrebau dacă am studii medicale. Nu, eu am copil, eu sunt tată și eu trebuie să cunosc absolut totul ca să știu cum reacționez până chem salvarea sau până mă adresez la medic. Și poate din considerentul că sunt tipuri de bărbați pe care nu-i interesează și cumva chestia asta vine mecanic. În majoritatea cazurilor când încercam eu să intru în detalii, să cer, ei se uitau, ei, dacă vă interesează, eu vă zic.”
Stereotipurile domină viața unui cuplu mai ales în mediul rural...
Stereotipurile domină viața unui cuplu mai ales în mediul rural, observă doctorul Marcel Guțu din Fălești, unde puțini sunt tații care vin în centrele de sănătate cu copiii. El constată că pentru copii, prezența ambilor părinți aproape este crucială în formarea personală:
„Un atașament față de familie mai mare este, față de ambii părinți. Se implică mai mult în activitățile casnice pentru că mama îi arată cum, și tata. Dacă, mai ales, tata îi arată un exemplu că o ajută pe mama la făcut mâncare sau la făcut curățenie, e foarte bine ca copilul să vadă aceste chestii.”
Cele mai recente date statistice cu care operează experții arată că povara pandemiei a fost resimțită mai mult de femei decât de bărbați. Fiecare a treia femeie chestionată a spus că a optat pentru munca la distanță, din cauza regimului special în care activează multe grădinițe și instituții școlare. Între timp, activiștii atrag atenția că însăși femeile alimentează deseori stereotipuri perimate atunci când insistă că pot face unele lucruri mai bine ca un bărbat.