Linkuri accesibilitate

La Kabul au avut loc ciocniri în timpul unei demonstrații pentru drepturile femeilor


Proteste pentru drepturile femeilor în Kabul, 3 septembrie, 2021
Proteste pentru drepturile femeilor în Kabul, 3 septembrie, 2021

Au avut loc ciocniri sâmbătă în timpul unei demonstrații pentru drepturile femeilor în capitala afgană, Kabul. Posturile TV locale au arătat scene haotice, iar cel puțin o femeie a fost rănită, potrivit jurnaliștilor. Femeile afgane au ținut proteste în ultimele două zile în metropola controlată de talibani, pledând pentru drepturile lor și cerând egalitate, justiție și democrație. Sâmbătă, activiștii au organizat un protest în apropierea palatului prezidențial afgan, purtând bannere pe care scria „nu suntem femei din anii 90.”

Filmările difuzate pe rețelele de socializare au arătat că peste o duzină de femei afgane se confruntau cu forțele armate de securitate talibane. Au fost văzute femei care tușeau, indicând că au fost trase gaze lacrimogene. „Se pare că protestele civile și politice nu mai sunt permise”, a scris jurnalistul afgan Zaki Daryabi pe Twitter, postând videoclipul. Talibanii au spus că vor respecta drepturile femeilor, în limitele învățăturilor islamiste.

Unul dintre liderii Talibani, Shir Mohammad Abbas Stanekzai, a declarat marți la BBC că nu crede că femeile vor fi numite în funcții de conducere, dar vor avea, totuși, un rol. Când talibanii au controlat ultima dată țara în anii 1990, femeile au fost obligate să se acopere complet, din cap până în picioare, și nu li s-a permis să iasă din casă fără a fi escortate de un membru de sex masculin al familiei. În plus, femeilor nu li s-a permis să frecventeze școala sau să lucreze în societate.

XS
SM
MD
LG