Linkuri accesibilitate

La Kahovka au murit în inundații sute de oameni, nu zeci (AP)


Orașul ucrainean inundat Olekși, la 10 iunie 2023.
Orașul ucrainean inundat Olekși, la 10 iunie 2023.

La peste șase luni de la explozia care a distrus barajul de pe Nipru din sudul Ucrainei, o investigație Associated Press (AP) a ajuns la concluzia că autoritățile de ocupație rusești au „micșorat” deliberat numărul morților.

AP spune că ocupanții ruși și-au atins scopul preluând controlul asupra eliberării de certificate de deces, înlăturând rapid cadavrele nerevendicate de vreo familie și împiedicând lucrătorii medicali și voluntarii localnici să se ocupe de morți, amenințându-i dacă dădeau semne că se opun ordinelor.

Potrivit unor lucrători medicali cu care a vorbit AP, după tragedia de la Kahovka au fost săpate gropi comune, iar multe cadavre au dispărut definitiv.

„Aceste mărturii, și altele, scot la iveală o încercare calculată a autorităților ruse de a mușamaliza costul real al prăbușirii barajului, despre care Associated Press a ajuns la concluzia că a fost pusă la cale de Moscova” – se spune într-o relatare AP publicată la 28 decembrie.

Autoritățile ruse, care au refuzat să comunice cu AP, au spus că în teritoriul controlat de ele s-au înecat 59 de oameni, dar autorii investigației spun că doar într-un oraș, Oleșki, cu 16.000 de locuitori în momentul inundației, au murit sute de oameni.

AP anticipează că numărul real al victimelor nu va fi cunoscut probabil niciodată, nici chiar dacă Ucraina reusește să recâștige controlul asupra întregului teritoriu, relansând investigațiile.

Barajul de la Kahovka s-a spart în urma exploziei produse la 6 iunie 2023, provocând inundații vaste de-a lungul cursului inferior al Niprului, care a acoperit în numai câteva ore localități întregi atât pe malul drept, controlat de ucraineni, cât și pe cel stâng, ocupat de trupele ruse.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG