Linkuri accesibilitate

La Moscova începe judecarea celor reținuți la mitingul de sâmbătă


Opozantul rus Alexei Navalnîi la audieri într-un tribunal rus, 24 iulie 2019

Liderul din opoziție, Alexei Navalnîi, a fost externat din spital pe fondul speculațiilor de otrăvire.

Tribunalele din Moscova au început luni să condamne politicieni și oameni de rând participanți la mitingul neautorizat din 27 iulie, la care s-a cerut înscrierea candidaților opoziției în cursa pentru alegerile municipale de la 8 septembrie. Mitingul a fost dispersat cu forța de polițiști, fiind reținute aproape 1400 de persoane.

Ilia Iașin
Ilia Iașin

Ilia Iașin, care nu a reușit să se înscrie în cursa pentru consiliul municipal de luna viitoare, a fost găsit vinovat luni de încălcarea legislației privind adunările publice, fiind condamnat la 10 zile de închisoare.

Alt tribunal moscovit l-a condamnat, tot luni, la 7 zile de detenție, din același motiv, pe Konstantin Iankauskas, și el candidat respins la alegerile din septembrie. Activistul Valeri Rodin a primit 12 zile de închisoare, iar cel puțin trei colegi de-ai lui au fost amendați cu sume între 10.000 și 15.000 de ruble. Audierile și condamnările continuă.

Cel mai cunoscut lider de opoziție din Rusia, Alexei Navalnîi, fusese condamnat dinainte la 30 de zile de închisoare pentru organizarea de proteste împotriva excluderii candidaților opoziției. Duminică, el a fost dus din izolator la spital, cu fața umflată și înroșită de ceea ce oficialii spitalului au calificat drept o reacție alergică.

Jurnaliști în fața spitalului unde a fost spitalizat opozantul rus
Jurnaliști în fața spitalului unde a fost spitalizat opozantul rus

Suporterii lui Navalnîi au speculat însă de îndată că el ar fi fost otrăvit, mai ales că mai înainte, în toată viața lui de 43 de ani, n-a fost alergic niciodată la nimic.

Avocata lui Navalnîi, Olga Mihailova, a spus reporterilor luni la spitalul moscovit nr. 64 că „a fost într-adevăr otrăvire cu o substanță chimică necunoscută”. Iar medicul lui Navalnîi, Anastasia Vasilieva, a spus că ea crede, ca și pacientul ei, că reacția alergică a fost de fapt reacție la „un anume agent chimic”.

Luni, Navalnîi a fost externat și dus înapoi în izolator, în ciuda opoziției avocaților săi și a doctoriței Vasilieva. Un medic de la spitalul 64 a spus că viața lui nu s-a aflat niciun moment în pericol.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG