Linkuri accesibilitate

Când un guvern își blochează conaționalii în UE


Jaroslaw Kaczynski, la o aniversare a prăbușirii avionului prezidențial...

Exemplul Poloniei: ura de dimensiuni metafizice pe care Jaroslaw Kaczynski, i-o poartă președintelui Consiliului European, lui Donald Tusk.

Se tot întreabă românii dacă s-a mai văzut, pe la alții, ca un guvern să se opună numirii unui conațional într-o funcție europeană importanță și prestigioasă așa cum o face la noi PSD-ul când îi pune piedici Codruței Kovesi în Europa.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Ministrul justiției Tudorel Toader a anunțat că guvernul va face tot ce poate pentru a bloca numirea lui Kovesi, dând întregii situații un ton personal și se pune întrebarea dacă s-a mai întâmplat așa ceva.

Răspunsul este: ohoho, și încă cum! Putem lua exemplul Poloniei: ura totală, nu doar personală, dar de dimensiuni metafizice pe care omul care conduce din umbră guvernul, precum Dragnea în România, jumătatea de gemeni Jaroslaw Kaczynski, i-o poartă președintelui Consiliului European, lui Donald Tusk.

Ura este veche, având consistența tragediilor antice sau shakespeariene. Guvernul polonez s-a opus, de pildă, ca mandatul lui Tusk de președinte al Consiliului European să fie reînnoit, deși funcția este extrem de prestigioasă, Tusk având rangul unui șef de stat. La polonezi nu e nici măcar vorba de cine știe ce divergențe ideologice. Cei doi, Kaczynski și Tusk, pot fi catalogați ca fiind amândoi de centru-dreapta. Kaczynski este creștin-conservator, Tusk e liberal. Dar ura urcă până la perioada în care Tusk era șeful guvernului polonez, iar defunctul frate geamăn al lui Kaczynski, Lech, era președinte.

Tusk l-a împiedicat atunci, în 2009, pe Lech Kaczynski să vină la summiturile UE de la Bruxelles, unde el, Tusk, reprezenta Polonia.

După moartea lui Lech Kaczynski, împreună cu mulți membri ai guvernului într-un accident de avion în Rusia, unde se afla în vizită oficială pentru a comemora - tocmai - masacrul trupelor poloneze la Katyn în al Doilea Război Mondial de către trupele lui Stalin, supraviețuitoarea jumătate de gemeni Kaczynski, Jaroslaw, a rămas cu convingerea definitivă că accidentul de avion care i-a omorît fratele a fost provocat de Putin și ascuns de Tusk.

Da, în aceeași logică, el este convins că premierul de atunci, Tusk, pe care cei doi gemeni îl dușmăneau deja, a împiedicat o anchetă adevărată în cazul accidentului.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG