Linkuri accesibilitate

La război, ca la războiul real


Mulți oameni mari au rămas mici și se joacă de-a războiul mondial, civil sau patriotic.

Există ceva mai grav decît să te ia gura pe dinainte: să te ia mintea pe dinainte. Acest obicei sprinten e tot mai răspîndit.

Jurnal de corespondent: Traian Ungureanu (Londra)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00
Link direct

Iată, de pildă, cazul flăcăilor lipsiți de aventură care se bat și se omoară pe stadioane sau la colț de stradă, după care se răsfață glorios cu ideea că sînt în război. Mass media preia serviabil ecoul și vorbește, la rîndul ei, de războiul galeriilor sau de războiul urban al cuțitelor.

Nonviolent, dar la fel de nepotrivit, aflăm, apoi, de bătălia pentru buget, de războiul civil liberal sau de bomba din proiectul de lege care a pulverizat majoritatea parlamentară. Aceste fioruri belicoase mărturisesc o insuficiență înduioșătoare.

Mulți oameni mari au rămas mici și se joacă de-a războiul mondial, civil sau patriotic. Din plictis și lipsă de realitate tragică, o sumedenie de oameni își trimit gîndirea la înaintare, fără să fi cercetat locul.

Doritorii pot face o excursie de studii în Ucraina. Sau, poate, într-o zi nenorocită, vor fi înghiți de vreun alt război real. Atunci, eroarea va fi înțeleasă. Aproape sigur, prea tîrziu.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG